Een tenniselleboog door de Franse slag

/
Tenniselleboog

Met het mooie weer buiten wordt er natuurlijk volop in de zon gesport. Zo hebben wij het vaak over hardlopen, maar natuurlijk mag tennis niet vergeten worden met dit prachtige weer. In dit blog ga ik het hebben over een blessure die bij de helft van alle tennissers wel een keer opspeelt: de tenniselleboog.

Symptomen

De klachten van een tenniselleboog uiten zich het meest in een constante aanwezigheid van zeurderige pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Dit gaat veelal gepaard met stevige piek pijnen. Bijvoorbeeld bij het vastpakken van koffers, handen schudden, potjes open draaien en niet te vergeten bij de tennisslag. Uitstraling naar de onderarm, pols of zelfs hand kan ook door deze klacht veroorzaakt worden. Vaak ontstaat de pijn geleidelijk en bouwt het in de loop van enkele weken tot maanden steeds verder op. Ook kan het zijn dat het tijdens het verkeerd slaan van een bal er ineens inschiet.

Mocht je dit nu aan het lezen zijn en denken… Hé dat herken ik, maar ik tennis niet eens! Dat klopt! ook vaak zijn dit de klachten die bij de welbekende muisarm passen. Ook veel en lang computerwerk doen kan deze klacht dus veroorzaken.

Hoe kom je van die zere elleboog af?

Dat is altijd de belangrijkste vraag die we proberen te beantwoorden. Een tenniselleboog komt veelal doordat de spanning in de onderarm spieren oploopt en er kleine scheurtjes en littekenweefsel ontstaat bij de aanhechting van de pees op het bot bij de elleboog. De behandeling van een tenniselleboog varieert nog sterk in aanpak. Over het algemeen genomen is er consensus over de basismethode. Deze is gericht op het verminderen van de spanning in de onderarm spieren, het verbeteren van de lengte middels rekoefeningen en het versterken van de onderarm door middel van gerichte kracht oefeningen. Ook kan er dry needling toegepast worden om sneller spanningsafname te krijgen. Manuele technieken of chiropractische manipulaties kunnen ook positief bijdragen aan het herstel. Eens kritisch kijken naar de slagtechniek bij het tennis of de zithouding tijdens werken kan herhaling van de klacht voorkomen. Hieronder enkele tips om bij een beginnende tenniselleboog actie te ondernemen.

Tips bij een tenniselleboog

  • Koelen met ijs kan helpen tegen de pijn, maar helpt verder niet veel in het herstelproces.
  • Rek de onderarmspieren: strek de pijnlijke arm uit naar voren met de vingers naar beneden wijzend. Pak nu met de andere hand de hand en vingers vast en buig de pols verder door, hierbij zal je rek voelen richting de buitenzijde van de onderarm. Houd dit 10 seconden vast en herhaal dit 4 maal. Doe dit een paar keer op een dag.
  • Versterken van de onderarmspieren: Neem een licht gewichtje van 500 gram tot maximaal 1 kilo voor deze oefening. Steun met de elleboog licht gebogen op de knie met de handpalm naar beneden. beweeg nu de pols vanuit de rechte stand naar beneden en strek hem weer omhoog. Hierbij zal je de pijnlijke plek op de onderarm wat voelen. Doe dit afhankelijk van de pijn 20 keer. Wordt de pijn voor de 20 herhalingen al scherp dan stop je eerder en herhaal je dit aantal de volgende keer weer. Doe dit 3 maal achter elkaar met 30 seconden rust tussen elke serie.
  • Versterken van de knijpkracht: neem een oude tennisbal die al wat zachter is geworden en knijp hierin. Ook bij deze oefening doe je 3 series van 20 herhalingen met 30 seconden rust tussen elke serie

In de zon gaan liggen op het strand of in de tuin werkt natuurlijk ook uitstekend. Al is het helaas maar van korte duur. Oefeningen zorgen over het algemeen voor een beter herstel. Mocht je na het uitvoeren van bovenstaande oefeningen toch last blijven houden of ligt de oorzaak gecompliceerder dan ‘gewoon’ een nieuwe tennisslag aanleren, dan zien we je graag bij Salvedo Health Clinic.

The following two tabs change content below.

Bob Bonnemayers

Bob Bonnemayers is (sport)chiropractor en directeur van Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *