Werkt probiotica bij PDS?

/
Probiotica

PDS, oftewel: Prikkelbaar Darm Syndroom, komt bij veel mensen voor. Maar wat is het precies? Er zijn veel verschillende uitingen van PDS. Sommige mensen krijgen een opgeblazen gevoel, anderen juist kramp of winderigheid. Één ding heeft iedereen met PDS gemeen, er is over langere tijd sprake van buikpijn in combinatie met periodes van diarree of verstopping (of beide).

What to do?

Dat is lastig te zeggen. Zo divers als de klachten zijn, zo divers zijn ook de oorzaken van het klachtenbeeld van PDS. Dat is één van de redenen waarom ik meestal samen met degene met PDS kijk naar de opties om klachten te verminderen. Gelukkig heeft zo’n 75% van de mensen met klachten baat bij een verandering in voeding. Bijvoorbeeld door meer vezels en vocht aan de voeding toe te voegen. Soms helpt dat niet voldoende en dan is het tijd om een stap verder te gaan. Dat kan door gevoelige voeding, zoals peer of ui, weg te laten. Het tegenovergestelde kan ook resultaat geven, zoals het toevoegen van probiotica aan de voeding.

Wanneer werkt probiotica?

Een trigger voor PDS kan een zware antibioticakuur, een voedselvergiftiging of een heftige griep zijn. In alle gevallen word je afweersysteem van binnen en van buiten op de proef gesteld. Je immuunsysteem en je darmflora kunnen er een beste klap van krijgen. Wanneer het je darmflora niet goed lukt om daarvan te herstellen, kan er PDS optreden. In dat geval is het raadzaam om (eenmalig) 6 weken lang probiotica te proberen. Het liefst begin je daarmee al tijdens het ziek zijn. Probiotica heeft vooral effect als er sprake is van het optimaliseren van je darmflora. Als je darmflora al in een prima staat verkeerd, dan heb je minder baat bij probiotica.

Supplement vs. voeding

Probiotica zit in yoghurt, melkproducten, kefir, Yakult, Griekse yoghurt …. Ga zo maar door. En dan is er ook nog de supplement variant. Welk soort werkt? In het kort: multispecies met een dagdosering van 5×108 cfu (= actieve bacteriën). Oftewel: heel veel bacteriën en minimaal twee verschillende soorten bacteriën. Met als voorkeur minimaal bifidobacterium bifidum en lactobacillus acidophilus bacteriën. Aangezien die twee soorten vaak in veel kleinere aantallen aanwezig zijn bij mensen met PDS. Voldoet een product aan die twee eisen, dan is de kans groot dat je de juiste probiotica in handen hebt. Dat is bijvoorbeeld te vinden in Yakult, maar ook de meeste supplementen bevatten een goede dosis probiotica.

De ene bifido is de andere niet

Er zit nog één addertje onder het gras. De ene bacterie is de andere niet. Net zoals het ene meisje, met de naam Marlotte, heel verschillend kan zijn vergeleken met een andere Marlotte. Zo heeft elke streng met bacteriën ook verschillende eigenschappen. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld bifido 150M de celwanden van de darmen helpt te versterken, terwijl broertje bifido MR® de slechte bacteriën in de darmen wegjaagt. Wil je weten wat de juiste bacterie is? Kijk dan naar de bacterienaam + code. Maar helaas, die code staat meestal niet vermeld op een verpakking! Welke bacteriën er precies in het supplement of voedingsproduct zitten, is alleen te bekijken via de website van de producent. Soms is het even zoeken, maar het staat altijd ergens vermeld.

The following two tabs change content below.

Bob Bonnemayers

Bob Bonnemayers is (sport)chiropractor en directeur van Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

7 gedachten over “Werkt probiotica bij PDS?”

  1. Peter Verbaarschott

    Welke e goede en werkzame bacteriestammen zijn is bijna niet mogelijk om dat te achterhalen bij de leveranciers, winkels en distributeurs. Ik heb er een die de volgende bacterieculturen heeft in het product:
    BACTERIE CULTUREN B.lactis W51, B.lactis W52, E.faecium W54, L.acidophilus W22, L.paracasei W20, L.plantarum W21, L.salivarius W24 Lc.lactis W19 (B.=Bifidobacterium; E.=Enterococcus; L.=Lactobacillus; Lc.=Lactococcus) TOTAAL PROBIOTISCH KIEMGETAL > 1,0 miljard per gram
    Kunt u mij vertellen of dit de meest juiste samenstelling is voor een PDS? Of in ieder geval dicht in de buurt komt.. Immers er wordt voornamelijk op internet zulke tegenstrijdigheden verkondigt en ook dat het volgens bepaalde artsen niet langs het maagzuur komt.

  2. Kirsten Batavier

    Beste Peter,

    De Probiotia van Beyuna, het product dat je beschrijft, bevat een prima hoeveelheid multistrain combinatie van bacteriën en ook de dagdosis (niet het kiemgetal) is prima. De hoeveelheid bacteriën die je hiermee binnenkrijgt, zal voor het grootste gedeelte ook de dikke darm bereiken. Slechts een klein deel van de bacteriën wordt door maagzuur en verteringssappen onwerkzaam. Wat betreft de PDS: door de combinatie van bifido- en lactobacteriën is er een goede kans dat het product geschikt is voor PDS. Om de exacte werking van elke unieke bacterie hier te behandelen, is te veelomvattend voor de reactie. Je mag altijd een keer langskomen voor uitleg óf even intern bij Beyuna navraag doen over de wetenschappelijke achtergrond van de bacterie + code. Een goed opgezet label, met mensen die geven om wat ze doen.

    Met vriendelijke groet,

    Kirsten

  3. Ik heb PDS en heb op het ogenblik Probiotica van NOW 8 miljard Acidophilus en Bifidus probioticum met 3 geregistreerde stammen. Per vegicap: Lactobaccillus acidophilus (La 14), Bifidobacterium Lactis (BI-04), Bifidobacterium Longum (BI-05) Is deze Probiotica goed? Ik heb altijd obstipatie en altijd pijn in mijn buik, opgezwollen buik. Ben ongeveer 3 weken bezig samen met Aloë Vera-extract van AOV 2x per dag 1 capsule en van de Probiotica in de morgen op nuchter maag 1 capsule. Kan je daar wel een reactie van krijgen? De buik blijft opgezwollen en veel pijn. Of is dat normaal!

    1. Kirsten Batavier

      Je buikklachten kunnen verminderen door de probiotica die je gebruikt, het verschil moet merkbaar zijn na 6 weken. Naar mijn weten geeft Aloë Vera geen extra verlichting op je klachten. Behalve de supplementen die je nu gebruikt, klinken je klachten te heftig om ‘even’ op te lossen via een pilletje. Probiotica is nooit de oplossing bij PDS, alleen een extra hulpmiddel. Je kunt het beste samen met een diëtist het FODMAP-dieet doorlopen om te kijken waar de oorzaak van je klachten ligt en welke voeding je niet kunt verdragen. Door naar je voeding (en leefstijl) te kijken kun je de stressoren verminderen en je darmen rustiger krijgen. Van de mensen die het FODMAP-dieet op de juiste manier doorlopen heeft 80% merkbaar effect.

  4. Hoi Kirsten

    Dankjewel voor de informatie in je artikel. Ik heb sinds kort PDS ontwikkeld en wil nu probiotica bij gaan slikken. Ik kom op deze uit:

    Symfora:
    Samenstelling per dagdosering van 1 sachet
    2 x 10^9 CFU* van de volgende stammen:
    Bifidobacterium lactis (W51)
    Bifidobacterium lactis (W52)
    Enterococcus faecium (W54)
    Lactobacillus acidophilus (W22)
    Lactobacillus paracasei (W20)
    Lactobacillus plantarum (W21)
    Lactobacillus salivarius (W24)
    Lactococcus lactis (W19)
    Prebiotica:
    Inuline en fructo-oligosacchariden (FOS)

    Zou je me kunnen zeggen of dit een werkende zou kunnen zijn?

    Ook kreeg ik het product Gelsectan geadviseerd. Weet je daar wellicht iets over te vertellen?

    hartelijk dank alvast!
    Caroline

  5. Al jaren heb ik PDS, alleen het afgelopen jaar werden de klachten zo erg dat ik mijn huis nog nauwelijks durfde te verlaten. Sinds enkele weken drink ik dagelijks 2 flinke mokken Kefir (de biologische naturel van Arla). Ik weet niet wat me overkomt!!!! Zoveel minder pijn en minder vaak een dikke opgezette buik en nu ook nog een acceptabele stoelgang, ik kan zelfs weer sporten. Voor zover ik heb gelezen zitten er geen nadelen aan dit drankje (zelfs niet als je lactose intolerant ben begreep ik, maar zoek dat aub wel eerst goed uit) , dus baadt het niet, schaadt het niet! Nu hopen dat het zo blijft. Voor mij lijkt het het witte vloeibare goud te zijn!

  6. ik heb veel baat gehad (en nog steeds) van de symbion forte van venamed. Een uitgekiend probioticum met prebioticum en extra enzymen. Het gaf me direct rust in mijn buik, en nog steeds doet het dat. Absoluut een aanrader om eens te proberen voor iedereen die zoekende is op dit gebied. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *