Road to Rio deel 1, de Paralympische zwemploeg

/
Road to Rio deel 1

In deze blog wil ik jullie vertellen over mijn ervaringen bij de Paralympische zwemploeg. Ik werk al sinds begin 2011 als chiropractor met zwemmers met een handicap. Ondertussen ben ik met ze mee geweest naar EK’s, WK’s en naar de Paralympische Spelen in Londen.  Het allerbelangrijkste/hoogste doel waar de Paralympische zwemploeg voor traint is de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, augustus 2016. De komende 1,5 jaar zal ik jullie via deze blog op de hoogte houden van de prestaties van deze zwemploeg.

Omdat niet voor iedereen duidelijk is hoe de Paralympische zwemploeg is opgebouwd zal ik beginnen met wat uitleg te geven hierover. In de zwemploeg zitten mensen met een lichamelijk handicap. Daarbij kan je denken aan het missen van een arm, been, slechtziend of blind of bijvoorbeeld met een dwarslaesie, spierziekte of spasme. Verder is er een categorie voor mensen die veel moeite hebben met leren. Ook voor deze categorie zijn er strenge eisen waar de zwemmers aan moeten voldoen. Het is dus een hele diverse groep met verschillende handicaps.

Vaak krijg ik de vraag hoe het kan dat iemand met 1 arm kan zwemmen tegen iemand die 1 of 2 benen mist. Dit wordt allemaal bepaald in een zogeheten classificatie. Voordat je mee mag doen met wedstrijden moet je worden geclassificeerd, hierbij wordt er zowel op medische gronden naar je handicap gekeken als ook hoeveel nadeel je hiervan hebt in het water. Door middel van een punten systeem wordt je ingedeeld in een klasse. Tijdens wedstrijden strijd je dan tegen andere zwemmers in dezelfde klasse. Zo zijn er 10 lichamelijke klassen voor de borstcrawl (S1-S10), 3 visuele klassen (S11-13) en de klasse S14 voor de zwemmers met leerproblemen.

De zwemmers in de Paralympische zwemselectie leven écht voor hun sport. Ze trainen, net zoals de valide Olympische zwemmers, fulltime. Behalve natuurlijk als je nog schoolplicht hebt, want ik werk ook met jonge enorm talentvolle zwemmers die daarnaast nog hun middelbare school afmaken. Over het algemeen zijn er wel speciale regelingen getroffen met school want ze moeten wel wat lessen missen om deel te nemen aan  belangrijke wedstrijden en trainingskampen.

Op dit moment, eind mei 2015, zijn de zwemmers zich aan het voorbereiden op het WK in Glasgow in juli. Maar liefst 17 zwemmers hebben zich geplaatst! Om zo goed mogelijk te presteren is het belangrijk dat de voorbereiding optimaal is. We zijn daarom met de ploeg in mei 3 weken op trainingsstage geweest. Tijdens zo’n trainingsstage draait alles om het zwemmen. Er is weinig tot geen afleiding van lopende zaken thuis en ook hoeven ze zich geen zorgen te maken over reizen van en naar huis, boodschappen of eten koken. Kortom, tijd om nog een stapje harder te trainen! Omdat ze erg zwaar trainen en veel van hun lichaam vragen is de kans natuurlijk nog groter dat ze een blessure krijgen. Het is dan ook mijn doel om dat te voorkomen. Dit doe ik door middel van behandelingen en preventieve oefeningen.

In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over mijn werkzaamheden bij de zwemmers. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust! Dan zal ik proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

The following two tabs change content below.

Bob Bonnemayers

Bob Bonnemayers is (sport)chiropractor en directeur van Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *