Sporten met griep? Liever niet!

/
Sporten met griep

Het is regelmatig te horen op de radio in deze periode van het jaar: “het heerst”. En dan hebben we het hier helaas niet over de vele mensen die met de goede voornemens gaan sporten, maar de echte griep! Wie het nieuws een beetje heeft bijgehouden zal het zijn opgevallen dat de periode van deze griepepidemie wel 2 maanden geduurd heeft. Natuurlijk remt dit menig fanatiek sportieveling niet. Een kuchje hier, een hoestje daar en doorgaan maar! Maar is dit wel verstandig? Wat doet griep of verkoudheid met het lichaam? En is sporten wel zo verstandig als je grieperig bent? Na het lezen van deze blog heb je antwoord op deze vragen en wellicht een herziene blik op deze kwestie.

Griep of verkoudheid?

Hiervoor moeten we terug naar definities. Allereerst moeten we een onderscheid maken tussen griep en verkoudheid. Ondanks dat we deze termen veelal voor dezelfde symptomatologie gebruiken, zijn ze wel degelijk verschillend qua diagnose en uitwerking op het lichaam.

Verkoudheid
Verkoudheid wordt net als griep veroorzaakt door een virus. Echter zijn er van het verkoudheidsvirus vele verschillende soorten en mutaties, waardoor je vaak verschillende verkoudheden achter elkaar kan hebben van verschillende virussen. Een verkoudheidsvirus verspreidt zich via de vochtdruppels die in uitgeademde lucht zitten. Het is daarom beter om bijvoorbeeld in de elleboogholte te hoesten dan met de hand voor de mond om zo verspreiding te voorkomen.

De beschreven symptomen van verkoudheid zijn:

  • Niezen
  • Verhoging onder de 38 °C (soms)
  • Keelpijn (soms)
  • Tranende ogen (soms)
  • Hoest (soms)
  • Verstopte neus
  • Gevoel ‘niet lekker’ te zijn
  • Hoofdpijn (soms)
  • Oorpijn (soms, vooral bij kinderen)

Griep
Statistisch maakt 1 op de 10 personen in de winterperiode kans op het influenza virus, de chique benaming van het griepvirus. Het influenza virus heeft een incubatietijd van ongeveer 2 dagen. De symptomen kunnen daardoor plots opzetten in de dagen na de besmetting. Influenza wordt verspreid via slijm (met name snot en speeksel). Houd daarom ook echt rekening met hoesten en niezen in de buurt van andere mensen.

De beschreven symptomen van griep zijn:

  • Plotseling begin
  • Koorts boven de 38 °C
  • Koude rillingen
  • Spierpijn
  • Hoest
  • Verstopte neus (soms)
  • Gevoel ‘doodziek’ te zijn
  • Hoofdpijn
  • Moeheid en zwakte

Verschillen en overeenkomsten

Het grote verschil tussen verkoudheid en griep is dat griep veelal plots komt opzetten met een grotere hevigheid. Hierbij heeft het griepvirus, in tegenstelling tot verkoudheid ook invloed op de rest van het lichaam met koorts, spierpijn en een algeheel ziektegevoel (algehele malaise). Verkoudheid blijft eigenlijk beperkt tot het hoofd: verdikte keel, verstopte neus en/of oren en hoofdpijn horen hierbij.

Wanneer wel en wanneer niet sporten

Eigenlijk kan je dus stellen dat het een verkoudheid is als je alleen last hebt van klachten boven schouderhoogte. Heb je ook overige klachten dan heb je een grote kans dat het griep is. Ongeacht of je verkouden bent of de griep hebt is het lichaam toch druk bezig met herstellen en het bevechten van een virus. Hier zal je dus rekening mee moeten houden in je activiteiten. Daarnaast maakt een verminderde weerbaarheid je vatbaarder voor blessures. Bij een verkoudheid mag je in principe sporten maar is wel het advies om de intensiteit de eerste 2 à 3 dagen sterk te verminderen. Rustig aan dus!!! Blijft de verkoudheid langer aanhouden, dan zal je deze periode ook langer op een lagere intensiteit moeten sporten. Heb je een ‘echte’ griep te pakken dan kan je beter niet sporten. Sterker nog, het wordt zelfs ten zeerste afgeraden omdat bij zware inspanning het griepvirus door kan slaan op het hart. Je kunt je voorstellen welke ernstige gevolgen dit kan hebben.

Dus heb je last van hoesten, kortademigheid, piepende ademhaling, koorts (boven de 38 graden) en spierpijn in de rug en ledematen (welke niet door het sporten komt) dan mag je NIET gaan sporten! De officiële vuistregel hierbij is voor elke dag ziek zijn, 2 dagen niet trainen.

Heb je vragen over gezondheidskwesties of last van een blessure dan kan je een afspraak maken bij een van onze zorgprofessionals of contact met ons opnemen.

The following two tabs change content below.

Bob Bonnemayers

Bob Bonnemayers is (sport)chiropractor en directeur van Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *