Wanneer gebruik je als sporter supplementen?

/
Wanneer gebruik je als sporter supplementen?

Er zijn veel redenen om te gaan starten met supplementen: vermoeidheid, vaak verkouden, te weinig energie, spierkrampen, veel binnen zitten… Maar wanneer en bij welke dosis is een supplement ook echt nuttig voor het lichaam?

De basisvoeding

Laten we bij het begin beginnen: de basisvoeding. In Nederland ook wel bekend als de Schijf van Vijf. Deze Schijf vormt de basis van je voeding en daarmee ook de basis voor een gezond lichaam. Door middel van deze voeding krijgt je lichaam voldoende voedingstoffen binnen. Zonder een goede basis kunnen prestaties niet verbeteren.

Specifieke sportvoeding

Sport je heel intensief, dan kan het handig zijn om sportvoeding te nemen. Een goed voorbeeld van sportvoeding is sportdrank. In sommige dranken zijn extra mineralen zoals zout toegevoegd aan de drank. Zo kun je op een warme wedstrijddag tijdens hevig zweten een zouttekort voorkomen. Het doel van sportvoeding is ontstane voedingstekorten door het sporten weer snel aan te vullen. Dat kunnen mineralen (zoals zout) zijn, maar denk ook aan vitaminen, eiwitten en koolhydraten. Door het snel aanvullen van tekorten, kan je lichaam sneller herstellen.

Supplementen

In de top van de voeding zit het aanvullend gebruik van supplementen. De meeste supplementen helpen het lichaam goed te herstellen en bouwen aan de weerstand van het lichaam. Zonder een goede basis- en sportvoeding kan een supplement niet optimaal werken. Een veelvoudig gebruikt supplement is een multi-vitamine. Een multi-vitamine kan in één keer een heleboel gaatjes in een muur opvullen, maar kan geen volledige muur bouwen. Daar heb je een goede basis van normale voeding voor nodig.

Soms red je het niet met basisvoeding alleen en is het nodig om één specifieke vitamine of mineraal aan te vullen. Bijvoorbeeld vitamine D voor sporters die veel binnen sporten, vitamine B12 voor vegetariërs of ijzer bij jonge vrouwelijke sporters.

Hoeveel gebruik je?

Als de muur eenmaal het plafond heeft bereikt, dan heeft verder bouwen geen zin. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat sporters een hogere behoefte hebben aan vitamines of mineralen. Bovendien krijg je door een hogere energiebehoefte al meer basisvoeding binnen en daarmee ook een hogere hoeveelheid aan vitaminen en mineralen. Neem daarom maximaal 100% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) niet drie maal de ADH van bijvoorbeeld vitamine C of magnesium. Het lichaam kan er meestal niks mee en neemt het niet op vanuit je darmen of je plast het uit ondanks dat het is opgenomen door het lichaam.

The following two tabs change content below.

Bob Bonnemayers

Bob Bonnemayers is (sport)chiropractor en directeur van Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *