WhatsApp-vinger, text-nek en gamebochel

/
Whatsapp-vinger

Het zijn de nieuwe klachten in onze digitale zitmaatschappij. De moderne tijd brengt klachten met zich mee waar we vroeger nooit last van hadden. We kijken per dag gemiddeld 221 keer op onze telefoon, we zitten zo’n 8 uur als volwassenen, en pubers zitten gemiddeld meer dan 16 uur per week (buiten schooltijd) achter een beeldscherm.

Nieuwe klachten

De ‘muisarm’ is een oude bekende, maar tegenwoordig is er ook de ‘sms-duim’, de ‘text-nek’, de ‘gamebochel’ en binnenkort komt daar misschien nog wel de ‘selfie-schouder’ bij. Als chiropractor zien we steeds vaker klachten gerelateerd aan het huidige digitale tijdperk.

Het menselijk hoofd weegt gemiddeld zo’n 4,5 kilo in neutrale positie (oren boven de schouders). Voor iedere 2,5 centimeter dat het hoofd wordt gekantelt, verdubbelt dit gewicht. Wanneer je kijkt naar een mobieltje of tablet die op je schoot ligt, is het gewicht van je hoofd op je nek vergelijkbaar met zo’n 9 tot 13 kilo. Je kan je voorstellen dat dit op den duur klachten kan geven.

De gevolgen

Deze veranderingen in leefstijl kunnen leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Doordat we minder bewegen en meer stilzitten verslechtert de motorische ontwikkeling en algehele fitheid van onze populatie. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en niet om te zitten. Zeker niet in een slechte houding, achter computers en tablets. Behalve motorische problemen is ook bewezen dat meer dan 2 uur beeldschermtijd per dag kan leiden tot slaapgebrek, depressie en angststoornissen. Ook hoofdpijn, niet scherp zien en vermoeide en branderige ogen kunnen een gevolg zijn van het aantal uren dat we per dag achter een beeldscherm zitten.

Tips

Omdat jonge kinderen vooral leren door te bewegen is het belangrijk om de beeldschermtijd op jonge leeftijd te beperken. Wanneer ze wel even op de iPad spelen let dan van het begin af aan op de houding. Laat ze tegen een kussen aan zitten op de bank met de telefoon of iPad op ooghoogte of aan tafel met de iPad in een hoek van 45 graden. Zo komt er minder druk op de nek en zitten ze niet met een gebogen rug.

Bij tieners draagt beeldschermtijd veel meer bij aan de ontwikkeling. Maar ook nu blijft houding erg belangrijk. Als ouder is het moeilijk om hier verandering in aan te brengen, maar het goede voorbeeld geven is al een goed begin. Op jonge leeftijd een goede houding aanleren is belangrijk voor de rest van je leven. Je kunt met een paar simpele voorwaarden hier een basis voor leggen bij je kinderen.

  1. Creëer een ergonomische zitplek voor het gebruik van computer of laptop, bijvoorbeeld met goede steun in de onderrug;
  2. Laat kinderen, buiten schooltijd, niet meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm doorbrengen. Dit gaat ten koste van de tijd die kinderen nodig hebben om te bewegen en goede motoriek te ontwikkelen. Daarnaast versterkt het de spieren die ons rechtop houden.
  3. Zorg dat kinderen geen tv, tablet of smartphone op hun slaapkamer gebruiken of gedurende een uur voor het naar bed gaan. Dit kan een negatieve invloed hebben op het inslapen en de totale rusttijd. 

Voor volwassenen is het raadzaam om niet meer dan 4 uur per dag te zitten. Beweeg minimaal 30 minuten per dag intensief in de vorm van sporten, fietsen of wandelen en probeer niet langer dan 30 minuten achterelkaar te zitten zonder pauze. Deze pauze hoeft slechts een paar minuten te duren, denk hierbij bijvoorbeeld aan water halen, staand telefoneren of overleggen met een collega. Hiermee kunnen aandoeningen als hoofd-, nek- en rugpijn veelal voorkomen worden. Zoals gezegd is ons lichaam gemaakt om te bewegen en niet om te zitten. Probeer het lichaam te geven wat het nodig heeft en laat de smartphone af en toe eens liggen want dan krijgen de spieren in de onderarm ook weer even rust.

Mocht je hoofdpijn, nek- of rugklachten hebben, dan kunnen wij als chiropractor helpen bij Salvedo Health clinic.

The following two tabs change content below.

Bob Bonnemayers

Bob Bonnemayers is (sport)chiropractor en directeur van Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *