Heerlijke pompoenrecepten

/

Wintersport, winterkost… Tijdens de koudere dagen is het belangrijk om je lichaam extra te voeden en te hydrateren. Zo blijft je energieniveau op peil en voel je je fit en fris. Wat extra vitaminen en mineralen in de vorm van groenten en fruit doen je lichaam goed. Pompoen is nog volop te verkrijgen op dit moment en daar maak ik dan ook dankbaar gebruik van.

Pompoen wordt steeds populairder is Nederland en is zowel zoet als hartig goed te gebruiken vanwege de milde zoete smaak. In Nederland bijna het hele jaar door te verkrijgen, maar in de herfst en winter vind ik zelf de pompoenen het allerlekkerst! Wist je dat pompoen familie is van de komkommer en de meloen? Pompoen is rijk aan vezels, wat weer bijdraagt aan een goede werking van de darmen en de oranje schone bevat veel bèta-caroteen en dat is weer positief voor de ogen en een mooie huid.

Hieronder vind je twee recepten met pompoen!

Verwarmende pompoensoep (4 personen)

  • 400 g pompoen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentje knoflook
  • 1 middelgroot uitje of sjalot
  • 1/4 rode peper (meer mag natuurlijk als je het geheel pittiger wilt)
  • 1 l groentebouillon (1 l water en 2 groentebouillonblokjes)
  • 100 ml kokosmelk (of een aardappel in kleine blokjes toevoegen aan de soep)
  • ½ tl kurkuma,
  • ½ tl kerriepoeder
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 1 el verse koriander

Bereiding

Snijd de pompoen (blokjes), bleekselderij (schijfjes), knoflook, uitje en de peper fijn. Fruit de knoflook en de ui aan in een klein beetje olijfolie. Voeg de pompoen, bleekselderij en rode peper toe. Bak twee minuten mee. Voeg de bouillon toe, de kurkuma, kerrie, peper en zout. Breng aan de kook. Voeg als de soep kookt de kokosmelk of de aardappel toe. Laat het geheel 15 minuten koken. Haal de soep van het vuur en pureer tot een glad geheel met de staafmixer. Proef de soep en voeg eventueel nog peper en zout toe naar smaak. Serveer met de verse gesneden koriander. Eet smakelijk!

Smoothie (2 grote smoothies)

  • 400 g pompoen
  • 1 banaan
  • 1 tl koekkruiden
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl ongezoete vanillepoeder (of een flink mespunt verse vanille)
  • 1 mespunt gemberpoeder
  • 3 ontpitte dadels
  • 1 el havermout
  • 1 tl lijnzaad
  • 400 ml amandel/kokos/rijst/havermelk naar keuze

Bereiding

Snijd de pompoen in blokjes en laat het 5 minuten koken. Blend alle ingrediënten in de blender tot een gladde romige massa. Schenk de smoothie over twee of vier glazen, garneer met wat kaneel en eventueel een paar gebroken walnoten. Geniet van deze volle romige smoothie!

 

The following two tabs change content below.

Brenda Watchman

voedingsdeskundige at FooDivas
Brenda Watchman is voedingsdeskundige bij FooDivas. Als gastblogger plaatst zij maandelijks een recept op ons blog. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Brenda Watchman (see all)

The following two tabs change content below.

Brenda Watchman

voedingsdeskundige at FooDivas
Brenda Watchman is voedingsdeskundige bij FooDivas. Als gastblogger plaatst zij maandelijks een recept op ons blog. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Brenda Watchman (see all)

Plaats een reactie