Hoe drink je optimaal tijdens het hardlopen

/
Hoe drink je optimaal tijdens het hardlopen?

Aan het begin van het hardloopseizoen is het belangrijk om goed te starten. Begin in een rustig tempo te lopen, bouw de afstand langzaam op en zorg in ieder geval voor drinken onderweg. Zo voorkom je blessureleed en bouw je jouw uithoudingsvermogen op.

Wanneer is alleen water genoeg?

Als je weer start met lopen is de afstand nog niet ver en ligt het looptempo vaak wat lager. Dan kun je prima zonder water. Vanaf 30 minuten lopen is het verstandig om minimaal één flesje water mee te nemen van een halve liter. Als je zeker wilt weten dat je voldoende vocht bij je hebt, kun je meer water meenemen. Meestal is één liter water voldoende tijdens het eerste uur.

Wat drink je bij langer dan één uur hardlopen?

Bij langere afstanden hardlopen is het fijn om het water aan te vullen met koolhydraten. Deze koolhydraten zijn nodig om door te kunnen lopen. Intensief hardlopen zonder koolhydraten kan leiden tot prestatieverlies. Koolhydraten vind je in sportdranken, sportpoeder en in limonade. Zo kan je appelsap voor de helft verdunnen met water, een paar scheppen sportdrank poeder of een bodempje limonadesiroop aan je water toevoegen.

Hoeveel moet je drinken?

Drink zoveel als je zelf wilt, drink niet een verplichte hoeveelheid vocht per uur. De bovenstaande getallen (halve liter per 30 minuten en één liter per uur) zijn slechts algemene richtlijnen. Het belangrijkste is dat je leert drinken op vraag van je lichaam. Hoeveel je dan moet drinken, dat leer je door het uit te proberen tijdens trainingen. Een goed uitgangspunt is zorgen dat je niet gedehydreerd raakt. Wil je exact weten hoeveel vocht je bent verloren? Weeg jezelf dan vooraf en na de training. Beide keren zonder schoenen en kleding. Het verschil in gewicht, min de hoeveelheid gedronken vocht tijdens de training is de hoeveelheid verloren vocht door zweet. Is deze hoeveelheid minder dan

Hoe voorkom je maag-darmklachten?

Drinken tijdens het hardlopen kan veel klachten veroorzaken. Van lichte misselijkheid tot overgeven aan toe. Het is daarom belangrijk om het drinken uit te proberen tijdens trainingen. Ga niet in een wedstrijd plotseling alleen maar water drinken, terwijl je normaal gesproken altijd sportdrank drinkt. Je lichaam is daar niet aan gewend en dat kan verkeerde reacties uitlokken. Ten tweede, drink tijdens het lopen niet één slokje per keer, maar zorg voor een aantal slokken achter elkaar. Zo voorkom je een klotsend gevoel in je buik. Tot slot, drink een isotone drank. Isotoon betekent dat er 4 tot 8 gram koolhydraten per 100 milliliter in de sportdrank  zit. In deze concentratie wordt de sportdrank het gemakkelijkst opgenomen door het lichaam.

Meer zweten dus ook meer drinken?

Bij hogere temperaturen en veel zweten kan het fijn zijn om extra mineralen aan het water toe te voegen. Met name zout, want dat zweet je naast vocht het meest uit. In kant-en-klare sportdrank of in sportdrankpoeder zitten mineralen vaak in de juiste verhouding toegevoegd. Je kan ook een kleine hoeveelheid keukenzout (natriumchloride) toevoegen aan het water of limonade. Gebruik hooguit een snufje zout per liter water, anders smaakt het water niet lekker meer.

The following two tabs change content below.

Kirsten Batavier

(sport)diëtist at Salvedo Health Clinic
Kirsten Batavier is (sport)diëtist en blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Kirsten Batavier (see all)

The following two tabs change content below.

Kirsten Batavier

(sport)diëtist at Salvedo Health Clinic
Kirsten Batavier is (sport)diëtist en blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Kirsten Batavier (see all)

2 reacties op “Hoe drink je optimaal tijdens het hardlopen”

 1. Rob Broer

  Hallo Kirsten, ik ben een ervaren loper en ga in oktober weer een marathon lopen. ( hopelijk 3.50 uur ) mijn vraag, ik neem elke 5 km een gel ( 8 per marathon) hoeveel water moet ik elke 5 km drinken ?
  Vriendelijke groeten Rob Broer ( geb.30-11-1951 )

  Reply
  • Bob Bonnemayers

   Beste Rob,
   Excuses voor late reactie. Kirsten is niet meer bij ons werkzaam vandaar dat ik reageer.
   Per 30 minuten hardlopen heb je ongeveer 500ml vocht nodig, dus gemiddeld kan je na elke 5km 500ml water drinken.

   Reply

Plaats een reactie