Een hernia, voluit: hernia nucleus pulposus (HNP), is een uitstulping van een tussenwervelschijf.
Het ontstaat wanneer de tussenwervelschijf zijn soepelheid verliest.
Deze schijf, die werkt als een soort ‘schokbreker’ in de wervelkolom, kan bepaalde bewegingen dan niet meer goed opvangen. De uitstulping drukt op zenuwen en dat veroorzaakt pijn of andere klachten.

Oorzaken hernia

Een hernia is een veel voorkomende aandoening van de lage rug, die slechts in circa 50% van de gevallen gepaard gaat met klachten.
Naarmate men ouder wordt zal de tussenwervelschijf steeds minder elastisch zijn, ofwel veel mensen krijgen geleidelijk zwakke plekken in de tussenwervelschijven.
De gemiddelde leeftijd voor het krijgen van een hernia ligt tussen de 20 en 45 jaar, en het komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

De scheurtjes ontstaan doorgaans geleidelijk als gevolg van verkeerde lichaamshouding en -beweging. Weinig afwisseling in de houding (zoals bij veel soorten van zittend of staand werk) vergroot de kans op het ontwikkelen van een hernia. Hetzelfde geldt voor werk waarbij steeds dezelfde bewegingen worden gemaakt; zoals tillen, veelvuldig bukken en draaien. Soms ontstaat een hernia plotseling door een ongeval.

Symptomen

Een hernia uit zich meestal onmiddellijk als een scherpe, plaatselijke pijn die ook naar één of beide benen kan uitstralen.
Vaak is deze uitstraling tot in de voet voelbaar. Bij het verergeren van de klachten kunnen de beenspieren kracht verliezen of gevoelloos raken.
Hierdoor klaagt de patiënt over “door het been zakken tijdens het lopen”. Soms zijn zelfs uitvalverschijnselen mogelijk, zoals een zogenaamde klapvoet.
In het ergste geval verliest de patiënt de controle over de blaas, een operatie is dan vaak onvermijdelijk.

Hernia behandeling

De chiropractor maakt gebruik van verschillende behandeltechnieken, waaronder de Cox flexie-distractietechniek. Dit is een effectieve methode voor het verminderen van pijn bij een hernia, sciatica, stenose of een facet syndroom. Het wordt zowel gebruikt voor de acute als chronische fase.

Het doel van de behandeling is de tussenwervelschijfruimte te vergroten, om zodoende de druk van de uitstulping op de zenuw te verlagen.

De behandelingen zijn doorgaans niet pijnlijk, de chiropractor zal u vooraf altijd uitvoerig informeren over de gekozen behandeltechniek.

In bepaalde gevallen zal de chiropractor u verwijzen naar de huisarts of neuroloog. Een operatie kan dan vaak uitkomst bieden.

Maak een afspraak met één van onze chiropractoren

Bent u op zoek naar een effectieve behandeling voor uw hernia? In ons centrum in Amstelveen wordt u op professionele en effectieve wijze geholpen.
Maak hieronder direct een afspraak met één van onze chiropractoren of bel met 020-7009343.