Er bestaan verschillende vormen van nek-, schouder– en armklachten.

De meest voorkomende klachten zijn: een zeurende pijn en stijfheid in nek- en schouderspieren, whiplash, artrose, nekhernia’s, slijmbeursontsteking,
RSI (muisarm), carpaal tunnelsyndroom en tenniselleboog.

Oorzaken

Nek-, schouder- en armklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende zijn:

Geleidelijke oorzaken:

 • Weinig afwisseling in de houding (zoals bij bureauwerk).
 • Weinig afwisseling in beweging (bij monotoon werk).
 • Verkeerde of eenzijdige belasting (zoals een zware tas over één schouder).
 • Overbelasting tijdens het sporten.
 • De natuurlijke veroudering van het kraakbeen in de nek (ook wel artrose, slijtage of degeneratie genoemd).
 • Spanning en stress.
 • Kou en tocht.

Plotselinge oorzaken:

 • Een val of ongeluk, wat kan resulteren in whiplash
 • verkramping van de spieren door een verkeerde beweging of verdraaiing, verkeerde slaaphouding, of infectie aan gehoorgang of luchtweg

Symptomen

De meest voorkomende klachten zijn zeurende pijn en stijfheid in de nek. Nekklachten kunnen geleidelijk komen opzetten als gevolg van verkrampte spieren in de nek en schoudergordel, maar kunnen ook plotseling ontstaan, door bijvoorbeeld een verkeerde beweging. Hoofdpijn gaat hier vaak mee gepaard.

Andere mogelijke klachten die voort kunnen komen uit de nek, zijn:

 • duizeligheid of oorsuizen
 • concentratiestoornissen
 • uitstralende pijn naar armen
 • krachteloos of moe gevoel in schouders of armen
 • tintelingen in handen of vingers

Bursitis (slijmbeursontsteking)
Schouderbursitis ontstaat meestal door een overbelasting van het schoudergewricht. Door deze overbelasting komt de “bursa” (het vloeistofzakje met het smeersel van het gewricht) onder zware druk te staan.
Hierdoor raakt deze geïrriteerd en kan ontsteken. Dit veroorzaakt veel pijn aan de schouder en beperkt daardoor de bewegingsvrijheid van het schoudergewricht.

Frozen shoulder

Is een aandoening waarbij de bewegingsmogelijkheid van het schoudergewricht (glenohumeraal gewricht) sterk is verminderd door verminderde elasticiteit van het gewrichtskapsel.
Een frozen shoulder ontstaat door langdurige overbelasting van het schoudergewricht. Hierdoor wordt het gewricht geïrriteerd. Als reactie hierop verkrampen de spiergroepen rondom de schouder en wordt de beweging ervan beperkt.
Als de verkramping van de spieren te lang aanhoudt, kunnen de spiergroepen verkorten waardoor een normale beweging van de schouder niet meer mogelijk is.

Behandeling

De chiropractor zal middels een vraaggesprek (anamnese), een uitvoerig lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullend onderzoek (zoals röntgenfoto’s, MRI/CT scans, bloedtesten, urinetesten) een diagnose stellen.
Vervolgens zal met u het behandeltraject worden besproken en uitleg worden gegeven over de behandeltechnieken.
De chiropractor maakt gebruik van verschillende behandeltechnieken waaronder specifieke druktechnieken (manipulaties), mobilisatietechnieken, spierrektechnieken, het geven van (huiswerk)oefeningen en adviezen over voeding.

De behandelingen zijn doorgaans niet pijnlijk, de chiropractor zal u vooraf altijd uitvoerig informeren over de gekozen behandeltechniek.

Maak een afspraak met één van onze chiropractoren

Bent u op zoek naar een effectieve behandeling van uw nek-, schouder- of armklachten? In ons centrum in Amstelveen wordt u op professionele en effectieve wijze geholpen.
Maak hieronder direct een afspraak met één van onze chiropractoren of bel met 020-7009343.