Ragout van champignons en kip

/
30 min
ragout

Ragout van champignons en kip

Home-made ragout is zo eenvoudig om te maken en zo lekker met bijvoorbeeld notenrijst en snijbonen, dat dit recept niet kan ontbreken op de website van Salvedo. Wist je dat je hiervoor kip kookt? Dat zien we niet vaak in de Nederlandse keuken. Maak je dit recept met notenrijst en snijbonen, dan is het een prima recept op de vooravond van bijvoorbeeld een marathon of andere wedstrijd. Het levert voldoende energie in de vorm van koolhydraten.

Tip: wil je geen boter gebruiken om de ragout mee te maken? Maak dan geen (warme) roux, maar maak met bloem (80 g) en koud water (150 ml) een bloempapje. Voeg al roerend kleine scheutjes water toe aan de bloem tot er een egale vloeistof ontstaat. Verwarm vervolgens in één keer het bloempapje met de overige hoeveelheid water. Op deze manier kun je alle boter weglaten. De smaak wordt hierdoor wel anders.

The following two tabs change content below.
Kirsten Batavier

Kirsten Batavier

(sport)diëtist op Salvedo Health Clinic
Kirsten Batavier is (sport)diëtist en blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen.Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.
Kirsten Batavier

Laatste berichten van Kirsten Batavier (toon alles)

Ingrediënten

4
  • 1 ui
  • 80 g boter (of bak margarine)
  • 80 g bloem
  • 1 l water
  • 1 bouillonblokje
  • 100 g kip
  • 250 g (gemengde) champignons
  • 2 el verse peterselie of bieslook (of 1 tl gedroogde kruiden)
  • 2 takjes tijm
  • snufje peper
  • evt. 2 eidooiers (of 1 dl room) voor een romige ragout

Bereidingswijze

30 min
  1. Snij de ui en zet een pan met een beetje boter op het vuur om de ui in te smoren. Zodra de ui glazig wordt, smelt je de rest van de boter in een pan en voeg al roerende de bloem toe aan de boter. Laat de roux niet te bruin worden, roer dus op een laag vuur of haal de pan met boter even van het vuur af.
  2. Voeg nu met kleine scheutjes tegelijk het water toe, roer tot het één geheel wordt alvorens de volgende scheut water toe te voegen. Laat het water koken en voeg een bouillonblokje toe.
  3. Snijd de kip in stukken en pocheer (lees: kook) ze gaar in de bouillon. Snijd ondertussen de champignons in plakjes en snijd de verse kruiden fijn.
  4. Zeef de kip uit de pan, of wees creatief met een vork en een lepel, zodra de kip gaar is. Voeg nu de champignons, de verse kruiden, takjes tijm en een snufje peper aan de bouillon toe. De kip is ondertussen iets afgekoeld en kan in kleine repen 'gescheurd' worden (lees: pulled chicken) met bijvoorbeeld twee vorken. Doe de fijne reepjes kip weer bij de ragout om op te warmen.
  5. Vind je de ragout te flauw, voeg dan eventueel nog 2 eidooiers of 1 dl room toe. Let wel op, de eidooier zorgt ook voor een meer gebonden saus. Als de ragout te stevig wordt, verdun dan iets met water.
  6. Heerlijk om te eten met notenrijst en snijbonen!
The following two tabs change content below.
Kirsten Batavier

Kirsten Batavier

(sport)diëtist op Salvedo Health Clinic
Kirsten Batavier is (sport)diëtist en blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen.Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.
Kirsten Batavier

Laatste berichten van Kirsten Batavier (toon alles)

Plaats een reactie