RSI in de spotlights op Internationale RSI dag

/
RSI

Vandaag, 28 februari, is het weer zover: de internationale RSI dag. RSI staat voor Repetitive Strain Injury en met deze dag wordt er aandacht gevraagd voor RSI gerelateerde klachten. De term RSI werd in de loop van de jaren 90 bekend en moest als diagnose zeurende klachten in het pols en onderarmgebied welke onder andere veroorzaakt worden door bijvoorbeeld langdurig werken op een computer verklaren. Het continu herhalen van kleine (arm-) bewegingen wordt gezien als de bron van de klachten. Ook werden meer populaire termen gebruikt als de muis-arm, Blackberry-vinger en de sms-duim.

RSI v.s. KANS

De afgelopen jaren is zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar RSI wat, in Nederland, heeft geleid tot het loslaten van de diagnose RSI. Het zou de lading niet genoeg dekken. Vroeger werd gedacht dat de oorzaak van de klachten lokaal van aard waren (op peesniveau), maar tegenwoordig wordt de oorzaak van de klachten meer gezocht in andere regio’s (o.a. Schouder/Nek) van het menselijk lichaam. En zo werd een nieuwe diagnose geboren met de naam KANS; Klachten van Arm, Nek en Schouder. Een laatste belangrijk inzicht is dat ook psychologische factoren sterk verband hebben als ontstaansfactoren en zelfs klachten onderhoudende kunnen werken.

RSI risico’s verminderen

In ons centrum zien wij veel patiënten met klachten aan Arm, Nek en/of Schouder. Veelal duren deze, gelukkig, maar een paar weken. Mensen met een zittend beroep zijn nog steeds de risicogroep en hebben vaak al baat bij de volgende adviezen:

  • Let op je houding, zit goed rechtop (zie het blog over de juiste zithouding)
  • Probeer regelmatig te staan en wat te wandelen.
  • Beweeg tussen het werken door (bijvoorbeeld draaien met de arm).
  • Blijf actief naast werken en beoefen een sport!

Wat als het allemaal niet helpt?

Indien klachten niet binnen 2 à 3 weken overgaan kunnen de therapeuten bij Salvedo Health Clinic helpen om de klachten te verminderen en veelal te verhelpen. Zoals zojuist beschreven zijn er vaak meerdere factoren verantwoordelijk. De insteek is dan ook om aan de hand van de meest recente evidentie deze (risico-) factoren in kaart te brengen, te analyseren, zodat deze de basis vormen van een uiteindelijke, gerichte, behandeling. Daarnaast zal er gekeken worden of de fysieke belasting overeenkomt met de fysieke belastbaarheid (de weegschaal van belasting en belastbaarheid). Eveneens zal er gekeken worden naar de balans tussen de psychologische belasting en de belastbaarheid.

Een aantal indicatoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan van klachten van de Arm, Nek en/of Schouder zijn:

  • Aanwezigheid van (langdurige) stress
  • Depressieve stemmingen
  • Pijngerelateerde vrees
  • Doem-denken

De juiste behandeling

Bij de behandeling van klachten aan Arm, Nek en/of Schouder staat het stimuleren van gezond beweeggedrag altijd centraal. Hier coachen we dan ook op! Afhankelijk van de oorzaak en het type klachten zal de exacte behandeling niet voor iedereen hetzelfde zijn. Mocht je langdurig of regelmatig last hebben van je Arm, Nek en/of Schouder in een samenhangend beeld, kom dan eens langs in ons centrum, of maak telefonisch of online een afspraak. Met een team van chiropractoren en fysiotherapeuten beschikt Salvedo Health Clinic over de juiste kennis om te helpen in het verhelpen van jouw klachten.

The following two tabs change content below.

Rik Geus

Rik Geus is (sport)fysiotherapeut bij Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Rik Geus (see all)

The following two tabs change content below.

Rik Geus

Rik Geus is (sport)fysiotherapeut bij Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Rik Geus (see all)

Plaats een reactie