Tips voor het tuinieren

/
Tuinieren

Het is alweer maart! Dat betekent dat we weer de tuin ingaan om te tuinieren. Lekker alles snoeien en klaar maken voor de lente. Heerlijk natuurlijk, maar let wel  goed op, want rugklachten komen regelmatig voor na een dag in de tuin werken.

Hieronder tips voor het tuinieren om een goede start te maken deze lente:

 1. Verspreiden
  In de wintermaanden zitten we meestal veel meer binnen en zijn we ook minder in beweging. Probeer daarom niet gelijk de hele dag in de tuin door te brengen met tuinieren. Zorg dat je het werk afwisselt en over de komende periode verdeelt.
 2. Afwisseling links / rechts
  Ook is het belangrijk om beide kanten van je lichaam te belasten. Als je rechtshandig bent, probeer dan ook dingen links te doen. Zeker wanneer je aan het schoffelen of bezemen bent, wissel eens van kant. Het is even wennen maar het scheelt eenzijdige belasting van je rug.
 3. Tillen
  Wanneer je iets zwaars gaat tillen probeer dit dan met 2 personen te doen. Wanneer dit niet gaat, ga dan goed door de knieën en houd de rug recht. Let er daarbij op dat je het object goed naar je toe haalt. Til niet wanneer het niet nodig is. Haal uit de zak potgrond bij voorkeur steeds kleine hoeveelheden, i.p.v. de hele zak te tillen.
 4. Wieden
  Als je stukken gaat wieden, doe dit niet met een kromme rug. Zorg dat je een kussentje hebt of kniebeschermers draagt en ga op 1 of 2 knieën steunen. Zo ben je dicht bij de grond en is de belasting voor je rug minder groot.
 5. Bladblazen/snoeien
  Begin je aan de grote schoonmaak van de tuin, dan kan een bladblazer heel handig zijn. Probeer dit maximaal 15 minuten achter elkaar te doen. De trillingen zijn niet goed voor je. Hetzelfde geldt voor het snoeien. Verdeel dit over de dag. Denk ook aan gehoorbescherming en wissel ook met de bladblazer links en rechts af.
 6. Lengte van je tuingereedschap
  Wanneer je gaat schoffelen, spitten of bezemen probeer dan gereedschap te hebben dat goed is voor jouw lengte. Goed gereedschap scheelt enorm veel klachten. Laat je gerust adviseren bij het tuincentrum.

Geniet van de heerlijke momenten in de tuin! Zowel na het tuinieren als tijdens het tuinieren. Vergeet niet om regelmatig een glas water te drinken en neem je rust tussendoor. Fijne lente!

The following two tabs change content below.

Tamar Bakker

Tamar Bakker is (sport)chiropractor bij Salvedo Health Clinic. Zij blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Tamar Bakker (see all)

The following two tabs change content below.

Tamar Bakker

Tamar Bakker is (sport)chiropractor bij Salvedo Health Clinic. Zij blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Tamar Bakker (see all)

Plaats een reactie