Wat is het ‘krakende’ geluid tijdens een chiropractische behandeling?

/

Als je het hebt over chiropractie dan denken veel mensen aan het ‘kraken’. Wat is dit nu precies en wordt het bij iedere behandeling gebruikt?

Manipulatie (kraken), een luchtbel

Het krakende geluid waar chiropractie mee wordt geassocieerd is het geluid wat soms te horen is tijdens de manipulatie, een onderdeel van de behandeling. Het geluid dat je hoort is het beste te vergelijken met het knakken van de vingers. Ondanks dat het misschien een vreemd geluid is, doet het over het algemeen geen pijn. Op het moment dat de manipulatie uitgevoerd wordt, opent het gewricht een heel klein beetje waardoor er binnenin een onderdruk ontstaat. In elk gewricht zit een soort olie om het gewricht te smeren. In deze olie zitten gasbelletjes opgelost welke verplaatsen tijdens deze korte opening, vergelijkbaar met het openen van een nieuwe jampot, dan is er ook een soort klak te horen. Het krakende/ knakkende geluid is dus eigenlijk niets anders dan een gasbel die verplaatst in het gewricht. Het effect van een manipulatie ontstaat door de rek van de structuren rondom het gewrichtje, en dus niet door het knakje zelf.

Vaak wordt er gedacht dat het “knakkende” geluid ontstaat door de botten. Gelukkig is dit niet waar, want als een bot kraakt dan breekt het. Ook stellen regelmatig mensen de vraag of het manipuleren kwaad kan. Uit onderzoek naar het knakken van de vingers is gebleken dat dit geen schade aanricht. Alleen als je het elke dag 20 minuten doet, gedurende 20 jaar lang, dan geeft het schade aan het kraakbeen. Chiropractische behandeling kan dus zeker geen kwaad, het zorgt ervoor dat je op een natuurlijke manier kan bewegen. Maar ga niet zelf  ‘de knak’ steeds opzoeken.

De behandeling

Wat veel mensen vaak vergeten is dat de manipulatie een techniek is. Maar we kennen en gebruiken heel veel meer soorten technieken. Daarmee kunnen we voor iedereen de behandeling specifiek maken en gebruiken we de manipulatie echt niet bij iedereen. Het is wel een heel effectieve techniek, maar als er een reden is om het niet te gebruiken dan kunnen we met de andere technieken ook de beoogde resultaten behalen. Mocht je dus angstig zijn voor de manipulatie, laat het ons weten, want dat betekent zeker niet dat we je niet kunnen helpen.

The following two tabs change content below.

Tamar Bakker

Tamar Bakker is (sport)chiropractor bij Salvedo Health Clinic. Zij blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Tamar Bakker (see all)

The following two tabs change content below.

Tamar Bakker

Tamar Bakker is (sport)chiropractor bij Salvedo Health Clinic. Zij blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Tamar Bakker (see all)

Plaats een reactie