Wedstrijdvoeding voor wintertoppers

/

We zitten volop in het wedstrijdseizoen van de wintersporten. Sinds het in januari (eindelijk) is gaan sneeuwen, worden er overal Europese wedstrijden, World Cups en natuurlijk ook Nederlandse Kampioenschappen gehouden. Zo is het NK langlaufen (23-30 januari) net voorbij, zijn de Jeugd Olympische Spelen (12-21 februari) nu aan de gang en komt het NK Snowboard & Freeski (27 maart-2 april) er met een gangetje aan. Allemaal belangrijke wedstrijden die worden gehouden in de bergen. Maar hoe verdedig je in de bergen die aanstaande podiumplek en blijf je de concurrentie voor?

Acclimatiseer

Hoogte doet gekke dingen met je lichaam, zo kan duizeligheid optreden, kun je hoofdpijn krijgen of minder lucht hebben. Zorg daarom voor je lichaam, en geef jezelf een dag of drie om aan de koudere weersomstandigheden en de hoogte te wennen.

Zorg voor een goede basisvoeding

Zonder goede basisvoeding hoef je geen sportvoeding te gebruiken. Sportvoeding vult basisvoeding aan, maar vervangt de basisvoeding niet. Wat is dan goede basisvoeding? Voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten eten, in de vorm van: 200 gram groente, 200 gram fruit, 200 gram volkoren pasta/ zilvervliesrijst, 100 gram vlees of vis, 6-7 sneetjes volkoren brood, 600 gram zuivel en minimaal 1,5 liter vocht.

Vul je basisvoeding aan met sportvoeding

Zit je basisvoeding goed? Dan kun je gaan kijken wat je extra kan eten rondom trainingen en rondom wedstrijden. Het belangrijkste is: zorg voor voldoende vocht en vul bij activiteiten langer dan 1 uur je koolhydraatvoorraad aan. Je koolhydraatvoorraad aanvullen doe je door een sportdrank te drinken, een banaan of krentenbol te eten en voor nood Dextro bij je te hebben. Zorg er na je training voor dat je binnen 2 uur een gezonde maaltijd eet. Dat zijn goede stelregels voor wedstrijdvoeding. Doe je dat allemaal, maar heb je het idee dat je niet topfit bent? Kijk dan eens of een multi-vitamine je weer fitter kan krijgen. Het kan zijn dat je zoveel sport, dat je in het wedstrijdseizoen net even iets extra’s nodig hebt.

Drink meer water

Naast wedstrijdvoeding is de hoeveelheid drinken ook belangrijk. Hoe hoger je komt, hoe meer vocht je nodig hebt. Hoe dat komt? Dat lees je in de de blog over Wintersport. Houd de volgende regel aan met de hoeveelheid vocht: minimaal 1,5 liter vocht per dag + 1 liter extra vocht per 1000 meter dat je stijgt + 0,5 liter vocht per uur dat je sport. Zweet je veel? Drink dan nog meer vocht. Weet je niet of je voldoende vocht drinkt?  Is je urine doorzichtig van kleur, dan zit je goed. Heeft je urine de kleur van een Malt biertje (lees: licht geel)? Tijd om te drinken! Heeft je urine de kleur van een triple biertje (lees: heel donker geel), dan ben je te laat met drinken. Je lichaam is uitgedroogd en heeft hoog nodig wat vocht nodig!

Herstel

Geef je lichaam na een training of wedstrijd voldoende rust. Je lichaam heeft, naast een goede wedstrijdvoeding, voldoende rust en slaap nodig om te kunnen herstellen. Als je lichaam geen tijd krijgt om te herstellen, dan kan je niet optimaal presteren voor een wedstrijd. Het is zelfs zo dat als je jouw lichaam continu te weinig rust geeft, je oververmoeid raakt. Dit wordt ook wel een overtraind lichaam genoemd en het kan ervoor zorgen dat je voor langere periode uit de running bent. Herstel is daarom super belangrijk!

The following two tabs change content below.

Kirsten Batavier

(sport)diëtist at Salvedo Health Clinic
Kirsten Batavier is (sport)diëtist en blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Kirsten Batavier (see all)

The following two tabs change content below.

Kirsten Batavier

(sport)diëtist at Salvedo Health Clinic
Kirsten Batavier is (sport)diëtist en blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Kirsten Batavier (see all)

Plaats een reactie