Winterse stoofpot van Hollandse groenten

/
3 uur
Stoofpot

Winterse stoofpot van Hollandse groenten

Kale bomen, lange nachten en koude dagen. De winter doet al bijna zijn intrede. Tijd om weer lekker warm binnen te zitten en heerlijke winterse gerechten te bereiden. Stamppot gerechten, gevulde soepen én lekkere stoofmaaltijden.

Hieronder een stoofgerecht met Nederlandse groenten van het seizoen. Het is dit keer een gerecht voor 6 personen. Wil je het gerecht met minder personen eten? Maak dan wel deze hoeveelheid en vries de overgebleven stoofpot in. Dan heb je namelijk 2 of 3 keer profijt van één maal (lang) in de keuken staan.

Nog een laatste tip: het allerlekkerste is het om een stoofpot niet dezelfde avond op te eten, maar een dag later. Zo trekken alle smaken lekker in het vlees en krijgt het gemaakte stoofpotje nog meer smaak.

 

The following two tabs change content below.

Kirsten Batavier

(sport)diëtist at Salvedo Health Clinic
Kirsten Batavier is (sport)diëtist en blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Kirsten Batavier (see all)

Ingrediënten

6
 • 50 g (room)boter (of 50 ml bak-en-braadolie)
 • 850 g runderlappen
 • 1 grote ui
 • 2 tl (grove) mosterd
 • 1 flesje (donker)bruin bier
 • 1 (vlees)bouillonblokje
 • evt. water
 • 2 winterpenen
 • 1 kleine knolselderij
 • 3 grote aardappelen
 • 2 dikke preien
 • 1/2 bosje selderij
 • 3 el peterselie

Bereidingswijze

3 uur
 1. Zet een grote braadpan op hoog vuur en laat daarin 50 gram boter smelten. Snijd ondertussen de runderlappen in grove stukken. Zijn de belletjes op de boter verdwenen? Bak dan de stukken rundvlees aan beide kanten bruin.
 2. Terwijl het rundvlees bruin wordt, snijd je de ui in kleine reepjes. Zodra het vlees bruin is, kan de ui toegevoegd worden aan het rundvlees. Bak de ui tot deze glazig is.
 3. Zodra de ui glazig is voeg je de mosterd toe. Roer dit even door de pan, zodat het vlees de smaak op kan nemen. Voeg daarna het bier en het bouillonblokje toe. Laat het vlees nu minimaal 30 minuten pruttelen op laag vuur of op een sudderpitje. Het vlees mag niet droogkoken. In principe zit er voldoende vocht in de pan met 1 flesje bier. Mocht er geen vocht overblijven, voeg dan een bodempje water toe en zet het vuur nóg lager. Tip: in plaats van een (vlees)bouillonblokje kun je ook kiezen om 1/2 tl zout, 1/2 tl zwarte peper, 2 laurierblaadjes en 4 takjes tijm toe te voegen.
 4. Snijd ondertussen de winterpeen, knolselderij, aardappel en prei in blokjes of reepjes. Zet het vuur weer iets hoger en voeg de winterpeen en knolselderij toe. Laat het stoofpotje nu 10-15 minuten rustig doorkoken en voeg daarna de aardappelen en prei toe. Blijf wel steeds roeren in de pan, anders koekt het stoofpotje vast aan de bodem.
 5. Snijd als laatste de selderij en peterselie fijn. Voeg de kruiden toe aan het stoofpotje. Nu is het een kwestie van tijd. Laat het stoofpotje nog minimaal 2 uur stoven op laag vuur (het liefst op een sudderpitje). Op deze manier heeft het vlees de tijd om zacht te worden.
 6. Serveer eventueel met gekookte aardappelen, rijst of een stuk brood.
The following two tabs change content below.

Kirsten Batavier

(sport)diëtist at Salvedo Health Clinic
Kirsten Batavier is (sport)diëtist en blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Kirsten Batavier (see all)

Plaats een reactie