Bent u op zoek naar een Dry Needling behandeling in Amstelveen?

Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Dry Needling is een innovatieve interventie binnen de fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verminderen van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapievorm wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden.

Bij langdurige bestaande klachten zijn er veelal merkbare spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) aanwezig, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald kunnen deze ontspannen. Dit neemt het gevoel van stijfheid of een knoop meestal direct weg.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek ('knoop') in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.

Klachten kunnen zich uiten door:

 • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling.
 • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid.
 • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier.
 • Pijnklachten en pijn ontwijkend gedrag.
 • Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen.

Deze spierverhardingen kunnen ontstaan door onder andere:

 • Verkeerde bewegingen of een ongeluk.
 • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting.
 • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS).
 • Overbelasting bij sporters.
 • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia.
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband.
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid.
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk).
 • Chronische infecties en allergieën.

Dry Needling in Amstelveen: wat houdt het in?

Onze fysiotherapeut zal allereerst via de reguliere methodiek aan de hand van een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren.

In het onderzoek worden de spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.

Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.

Vergoedingen door zorgverzekeraars

Wij hebben met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. U hoeft daardoor dus meestal geen eigen bijdrage te betalen. Afhankelijk van de polis die u bij uw zorgverzekeraar heeft afgesloten, kunnen er wel beperkingen zijn wat betreft het aantal behandelingen, of het maximaal te vergoeden bedrag, dit kunt u zelf nagaan bij uw zorgverzekeraar.

Geen verwijzing nodig

U kunt rechtstreeks een afspraak maken bij een fysiotherapeut. U heeft geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig om bij een fysiotherapeut onder behandeling te komen.
In ons centrum is het wel gebruikelijk om, met uw goedkeuring, de huisarts schriftelijk op de hoogte te stellen van de behandeling en het resultaat.

Maak een afspraak voor een Dry Needling behandeling

Loop niet langer door met uw klachten. Maak een afspraak met één van onze Dry Needling specialisten: Rik Geus en Rik Couturier.
Klik op onderstaande afspraakknop of bel ons op 020-7009343.