Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Er zijn vele vormen van hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn, migraine, aangezichtspijn, en hoofdpijn als gevolg van een whiplash. Sommige hoofdpijnen zijn licht en van korte duur, andere zijn chronisch en meer intens van aard.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor hoofdpijn, zoals:

  • een valpartij
  • ongeval of whiplash
  • slechte werk- of slaaphouding
  • stress en vermoeidheid
  • aangezichtspijn
  • kaakproblemen

Symptomen

Hoofdpijn kan in verschillende vormen tot uitdrukking komen. Vaak wordt hoofdpijn ervaren als een band om het hele hoofd of pijn achter de schedelrand. De pijn kan vanuit de nek naar het hoofd trekken en de spieren in nek en schouders voelen stijf aan.

Deze vorm van hoofdpijn wordt ook wel spanningshoofdpijn genoemd.

Migraine

Migraine is een vorm van hoofdpijn die ontstaat door een combinatie van twee factoren. Eerst vormt zich een vernauwing (constrictie) van de bloedvaten naar de hersenen. Als reactie daarop verwijden de bloedvaten zich. Deze verwijding veroorzaakt de migraine. Migraine kan voorkomen als migraine met aura of migraine zonder aura. Migraine zonder aura komt het meest voor. Iemand met migraine met aura krijgt tijdens de aanval neurologische verschijnselen.

Deze vorm van migraine begint met flikkeringen en vlekken voor de ogen. Dit gaat over in een stekende pijn aan één kant van het hoofd.
Migraine zonder aura heeft geen invloed op het zien, maar geeft meestal hoofdpijn rond één oog of aan één gezichtshelft.
Deze migraine-aanvallen kunnen enkele uren tot een paar dagen duren. Migraine kan resulteren in misselijkheid, duizeligheid en overgeven.
Tijdens een migraine-aanval kan men overgevoelig zijn voor licht of geluid (foto- of fonofobisch)

Behandeling

Herkenning van de specifieke oorzaak is essentieel voor de behandeling van migraine. Gedrag en levensstijl spelen een belangrijke rol (vermijden van bepaalde ingrediënten, of een regelmatig slaappatroon).

Chiropractie is vaak effectief bij het verlichten van migraine, alsook het verminderen van de frequentie van migraine-aanvallen, zeker in het geval van de meest voorkomende migraine.

De chiropractor onderzoekt ook de risicofactoren, andere oorzaken die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van zowel hoofdpijn als migraine: stijfheid in de nek, verhoogde spierspanning in de nek, middenrug en schouders, en houdingsafhankelijke factoren.

De behandelingen zijn doorgaans niet pijnlijk, de chiropractor zal u vooraf altijd uitvoerig informeren over de gekozen behandeltechniek.

Maak een afspraak met één van onze chiropractoren

Bent u op zoek naar een effectieve behandeling voor uw hoofdpijn of migraine? In ons centrum in Amstelveen wordt u op professionele en effectieve wijze geholpen.
Maak hieronder direct een afspraak met één van onze chiropractoren of bel met 020-7009343.