Migraine komt veel voor in Nederland. Het komt zoveel voor dat eigenlijk iedereen wel iemand in zijn/ haar omgeving kent die wel eens migraine heeft. In Nederland hebben dagelijks zo’n 70.000 mensen een migraineaanval! Het staat daarmee wereldwijd op de 6e plaats in de lijst van meest voorkomende oorzaken die het dagelijks leven beperken. Deze beperking is voor iedereen weer anders. Migraine kan op verschillende plaatsen worden ervaren. De hoofdpijn kan voorkomen bij de slaap, achter de ogen, boven op het hoofd en soms als pijn in de nek.
Oorzaken van migraine
Er zijn verschillende ideeën over de oorzaak van de migraine. Het lijkt erop dat de hersenen tijdelijk de controle over de input even kwijt zijn. De laatste ideeën zijn dat er een relatie is met de N. Trigeminus, oftewel de 5e hersenzenuw specifieker de Trigeminocervicale nucleus. Deze zenuw bevindt zich in het bovenste deel van de nek. In het bovenste deel van de nek hebben de sensorische vezels (te maken met alles wat we kunnen voelen) van deze nucleus interactie met de sensorische vezels vanuit het bovenste deel van de nek. In het kort: deze interactie kan ertoe leiden dat pijnsensatie vanuit de nek hoofdpijn veroorzaakt. Maar ook andersom, dat hoofdpijn leidt tot nekpijn. Deze interactie is al langer beschreven voor cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn door pijn in de nek) en wordt dus nu verder onderzocht in de relatie met migraine.
Behandelmogelijkheden
Door deze mogelijke relatie met de nek lijken er ook weer meer behandelmogelijkheden te ontstaan. Dit omdat we de sensorische vezels van de nek kunnen beïnvloeden van buitenaf. Binnenkort gaat er een groot wetenschappelijk onderzoek van start. Hierbij wordt gekeken of er door middel van behandelingen in de nek ook migraineklachten kunnen worden verminderd. De eerste resultaten van een kleiner soortgelijk onderzoek zijn goed!
In onze praktijk hebben we al langer goede ervaringen met de behandelingen van migraine en andere typen hoofdpijn. Meestal bestaan de behandelingen uit een combinatie van mobilisaties, manipulaties (met name nek en bovenrug) en vervolgens ook een traject met oefentherapie. Deze combinatie kan optimaal plaatsvinden door de samenwerking tussen chiropractoren en fysiotherapeuten binnen ons gezondheidscentrum.
Bob Bonnemayers
Laatste berichten van Bob Bonnemayers (toon alles)
- Werken op een flexplek? Pas op voor rug- en nekklachten! - 29 augustus 2024
- Wat is hypermobiliteit en welke gevolgen heeft het? - 2 december 2021
- Voorste kruisband operatie zoals bij Memphis en Virgil - 1 juli 2021