Pijn en artrose (slijtage), kan daar wat aan gedaan worden?

/
Artrose en pijn

Artrose en slijtage kunnen twee verschillende verschijnselen zijn. Tussen onze botten en wervels bevindt zich (gewrichts)kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten niet langs elkaar schuren en dat de gewrichten soepel kunnen bewegen. Slijtage van dit kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Artrose is een reumatische aandoening aan het (gewrichts)kraakbeen en kan daarentegen ook op jongere leeftijd voorkomen.

Oorzaken

Eigenlijk is het nog onduidelijk wat artrose precies veroorzaakt. Wel heeft het te maken met metabolische stress, waarbij bepaalde enzymen een rol lijken te spelen(1). Hierdoor verliest het kraakbeen zijn waterbindende eigenschappen en verliest het de veerkracht. Helaas is nog niet bekend hoe dit proces omgekeerd kan worden. Verder is het ook aangetoond dat overgewicht een prognostische factor is voor het krijgen van artrose, en speelt leeftijd hierbij een grote rol.

Pijn door artrose en slijtage?

Artrose is een van de meest voorkomende chronische gewrichtsziekten. Dit kan gepaard gaan met pijn. Toch blijkt de mate van artrose niet een graadmeter te zijn voor de hoeveelheid pijn die gevoeld wordt (1). Dus iemand met artrose hoeft niet altijd heel veel pijn te ervaren! Dit komt omdat er in het kraakbeen zelf geen pijnsensoren zitten. De beperking en pijn die men heeft, wordt meer veroorzaakt door de structuren rondom het gewricht.

Symptomen artrose

 • Na een periode van rust treedt er vaak startstijfheid op. Dit verbetert door te bewegen.
 • Startpijn komt ook voor, en net als de stijfheid verdwijnt dit of vermindert het door te bewegen.
 • Door pijnlijke en stijve gewrichten zijn er ook bewegingsbeperkingen, dit kan ook door de spieren rondom het gewricht komen.
 • Krakend geluid bij het bewegen, crepitatie genaamd. Dit zegt niets over de ernst van de aandoening en kan ook bij gezonde gewrichten voorkomen.
 • Gewrichtsontstekingen kunnen voorkomen, met name in knieën en vingers. Hierdoor kan het gewricht rood en warm worden. Er is in tegenstelling tot Reumatoide Artritis geen afwijkend bloedbeeld.

Wat te doen als u pijn heeft

Bewegen is de sleutel tegen de pijn! Soms heeft het lichaam hier wel weer even wat hulp bij nodig. Door middel van chiropractische behandelingen kunnen we zorgen dat het gewricht weer beter gaat bewegen. In combinatie met het juiste bewegingsadvies is het ook weer mogelijk om zelf in beweging te komen. Verder zijn er ook mogelijkheden om door middel van voeding het klachtenbeeld te verminderen. Hier zal mijn collega Kirsten meer over vertellen.

 

Bron: Radiol Clin N Am 50 (2012) 613–628

The following two tabs change content below.

Tamar Bakker

Tamar Bakker is (sport)chiropractor bij Salvedo Health Clinic. Zij blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Tamar Bakker (see all)

The following two tabs change content below.

Tamar Bakker

Tamar Bakker is (sport)chiropractor bij Salvedo Health Clinic. Zij blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Tamar Bakker (see all)

7 reacties op “Pijn en artrose (slijtage), kan daar wat aan gedaan worden?”

 1. Peter Verbaarschott

  Ik had in mijn beleving last van matig knie artrose. Als ik een paar honderd meter had hard gelopen (was vroeger matig getraind) kreeg ik vochtophoping in de knie (links) . 15 jaar geleden zei mijn huisarts dat er geen remedie voor bestaat. 6 jaar geleden ( leeftijd 62 jaar) kreeg ik van een fitnissinstructie en sub topsporter een aantal versterkende beenoefenigen . Spieren werden sterker . Echter met hardlopen en met tegenwind fietsen steeds vocht in de linker knie en pijnlijk. Afgelopen jaar een voedingssupplement Flx van Beyuna gebruikt met Curcumine en Bioperine. Na 3 maanden mezelf opnieuw getest en geen klachten meer. Kon 3 km hardlopen zonder pijn en vochtophoping. Moet wel spierversterkende oefeningen blijven doen en gebruik van de voedingssupplementen. Zo blijf ik functioneel en in nog in staat een lange trap aan te vallen met mijn leeftijd van bijna 69 jaar. En bij de Podoloog geweest voor aangepaste binnen zolen.

  Reply
 2. Pamela

  Ik heb ook last van gewrichtsontsteking, artritis maar dankzij een voedingssupplement met PEA gaat het nu een stuk beter. Ik zou wel aanraden om een product te gebruiken dat PEA opt is. Ik heb het product dat ik gebruik besteld via RS4supplements.

  Reply
 3. Vincent Rondwijk

  Ik heb ook last gehad van stijve gewrichten en voetklachten. Gelukkig zijn mijn klachten minder geworden toen ik betere schoenen en steunzolen ging dragen. Zoek inderdaad hulp wanneer de pijn aan blijft houden. https://www.otheiloo.nl/producten/prothesen/

  Reply
 4. Marie de Jonge

  Het is inderdaad lastig om een oorzaak te vinden voor veel klachten. De hulp inschakelen van een specialist is dan ook altijd de beste optie. Zo kan je manieren vinden om de pijn te verlichten en fit te blijven. https://www.podotherapieabrahams.nl/

  Reply
 5. Dieter de Jong

  Zijn er bepaalde vitaminesupplementen die zouden kunnen helpen tegen artrose? Ik las ergens dat multivitaminen of vitamine K helpt tegen artrose, maar had graag jullie mening ook gehoord. Het artikel dat ik las over de werking van vitaminen tegen artrose stond op https://www.flinndal.be/blog/glucosamine-waarom-hebt-u-het-nodig

  Reply

Plaats een reactie