Kaak- en aangezichtspijn in relatie met de nek

/
Kaak- en aangezichtspijn

Het is heel vervelend om pijn te hebben in het aangezicht of bij de kaak. In onze praktijk, bij Salvedo Health Clinic, zien we deze klachten met regelmaat. Maar wat kun je er tegen doen? Daarvoor is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de pijn is. De pijn kan door verschillende problemen in deze regio veroorzaakt worden.

Belangrijke nekzenuwen bij pijn

Om de oorzaken van de pijn te kunnen verklaren, vergt dat kennis van anatomie. Het gevoel in het gezicht wordt verzorgd door de 5e hersenzenuw, ook wel Nervus Trigeminus genoemd. De zenuw splitst zich in drie takken:

 • De bovenste tak verzorgt het voorhoofd en het oog
 • De middelste tak het middenstuk van het gezicht. Dat wil zeggen: de wang, de neus, inwendig de bovenkaak, het bovengebit en de neusbijholten.
 • En de onderste tak verzorgt het gebied van de onderkaak, het ondergebit, de tong en de kin. De onderste tak verzorgt ook de aansturing van de kauwspieren.

Alle sensibele informatie (het gevoel) van het gezicht gaat naar de zogeheten trigeminus nucleus (soort celkern). De meeste informatie is afkomstig van de 5e hersenzenuw, maar er komt ook informatie vanuit de 7e, 9e en 10e hersenzenuw bij. Deze nucleus loopt door tot in het ruggenmerg, ter hoogte van het bovenste deel van de nek waar connectie gemaakt wordt met de informatie die uit het bovenste deel van de nek komt. Dit gegeven verklaart deels ook de relatie tussen nek en hoofdpijnklachten.

Pijn in het aangezicht kan dus ontstaan als gevolg van kaak-, holte- en tandproblemen. Maar ook aandoeningen van de zenuw, zoals bij gordelroos in het gezicht en trigeminusneuralgie (aandoening van de 5e hersenzenuw). Het gaat voor nu te ver om op deze aandoeningen in te gaan.

Wel is het belang van problemen in de kaak en nek relevant voor pijn in het aangezicht. Door informatie-uitwisseling die plaatsvindt tussen de zenuwen uit de nek en aangezicht kunnen nekklachten ook mede oorzaak zijn van pijn in het aangezicht en vice versa.

Het kaakgewricht

Het kauworgaan bestaat uit kauwspieren, het kaakgewricht, het gebit en de bijhorende vaat-en zenuwvoorziening. Het kaakgewricht wordt ook wel temporomandibulair gewricht genoemd. Dit gewricht bestaat uit een kom aan de bovenkant en een kom aan de onderkant. Tussen de kom en de kop zit een kraakbeenschijfje, een discus. Net als op andere plaatsen in het lichaam functioneert dit als een schokdemper en zorgt het dat de botten soepel over elkaar heen kunnen bewegen.

Er zijn verschillende oorzaken voor pijn in het kaakgewricht zoals: artrose en TMD.

Wat is TMD?

TMD staat voor Temporomandibulair pijn- en dysfunctiesyndroom. Het is een verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan. Voorkomende klachten bij TMD zijn o.a.: pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn en krakend kaakgewricht. Ook oor-, hoofd-, en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauworgaan.

Er worden verschillende oorzaken genoemd voor TMD: Tanden knarsen, slechte houding, stress, en overmatig kauwgom kauwen. Dus een belangrijke oorzaak bij kaakproblemen is niet genoeg ontspanning van de kaakspieren. Daarnaast speelt spanning in de nek ook een grote rol. Gedeeltelijk door de houding, maar ook door de connectie (zoals hiervoor uitgelegd) tussen gevoelsinformatie uit het gezicht en de nek.

Behandeling van kaak- en aangezichtspijn

De chiropractoren bij Salvedo Health clinic kunnen helpen bij klachten die ontstaan door overbelasting van de kaakspieren en spanning vanuit de nek. De behandeling zal kunnen bestaan uit advies, oefeningen en het behandelen van de spieren en gewrichten die relatie hebben tot de pijn in de kaak. Mogelijk is ook een oefentraject met behulp van een van onze fysiotherapeuten belangrijk, dit zal per persoon worden bekeken en besproken.

The following two tabs change content below.

Bob Bonnemayers

Bob Bonnemayers is (sport)chiropractor en directeur van Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

82 gedachten over “Kaak- en aangezichtspijn in relatie met de nek”

 1. Ik heb last van stijfheid bij mijn linkeroog trekt ook door naar mijn linkeroor en spier links bij nek en keel.

 2. Hallo ik heb al enkele maanden last van mijn mondholte rechts bij mijn kaak (de binnenkant) ik ben bij doctoren geweest bij de tandarts en de kaakchirurg na weken er achter gekomen met behulp van de Psygoloog dat het door spanning /stress zou komen vanuit mijn nek als ik duw met 2 vingers rechts net onder mijn achterhoofd straalt de pijn opnieuw uit, heb een aantal bezoeken gehad bij de fysiotherapeut de klachten zijn tijdelijk afgenomen maar terug gekomen ik ben blij dat ik weet waar de zeurende klacht vandaan komt maar ik wil er zo ontzettend graag blijvend vanaf zou je me een tip of advies kunnen geven alvast bedankt mvg Jeroen

  1. Beste Jeroen,
   Wat vervelend dat je al zolang klachten hebt. Ik kan je adviseren om contact op te nemen met ons of een andere chiropractor in je omgeving afhankelijk van je woonplaats. Dan kan er een gedegen onderzoek plaatsvinden en kan er goed advies gegeven worden met betrekking tot behandelingen en/of oefeningen.

  2. Hallo Jeroen de klachten die jij aangeeft herken ik precies en zit ik momenteel mee en heb er veel last van. Ik vroeg mij af hoe jij deze pijn hebt behandeld en hoe het nu is met deze pijn. Ik hoop dat de pijn volledig weg is gegaan! Groetjes wessel

   1. Hoi ik heb een vraag heb druk op me kin kan dat uit de nek wervels komen die vast zitten ?

    1. Beste Chan,

     Die vraag is lastig om zo te beantwoorden. Het kan goed komen door spanning vanuit je kaakspieren. Dit kan mogelijk wel in relatie staan tot je nek.

   2. Beste,
    Ik heb vanal dit jaar last van hoofdpijn, pijn aan oor, oog pijn voelt dat ik zware oog heb en pijn. Heb ook moeite bij het openen van mijn mond, kan mijn mond niet helemaal open doen soms kreeg ik de lepel niet binnen in mijn mond. En ook pijn aan de mond voelt alsof in het begin dat er een zwelling is binnen kant in mijn mond en dan straalt de pijn na paar dagen aan mijn kiezen en kan ik echt niet aan die kant eten. Vaak heb ik ook keelpijn met dit klachten. Voel me dan soms erg moe en lichte koorts. De klachten zijn soms aan de rechter kant en soms aan de linkerkant. Heb tot nu 3 x aan rechter kant gehad en 2x aan linkerkant.

    1. Beste Esha,
     Wat vervelend! Misschien is het goed om te starten bij de tandarts om een ontsteking uit te sluiten. Verder lijkt ook het kaakgewricht een rol te spelen in de klachten. Hier kan een behandeling voor worden gestart.

   3. Goede avond!
    Ik heb anderhalf jaar last van aangezichtspijn en onrustige holtes. Na lange tijd onderzoek is gebleken dat mijn holtes zeer onstoken waren en er sprake was van Sinusitis. Na operatie aan de bijholte onsteking. Heb ik nog steeds last van aangezichtspijn dat in hevige aanvallen treed steken,brandend, elektrische shock gevoel dat 20 tot 30min aanhoud. Mijn boven kaak en gebit doet zeer. Linker oog linker wang neus doet zeer. Ik ben er mentaal helemaal doorheen. Mijn klachten zijn verdubbeld na de operatie. Ben doorverwezen naar de pijn poli morgen erheen. Is dit herkenbaar en weten jullie wat het zou kunnen zijn. Trigeminus neuralgie of atypische aangezichtspijn. De aanval begon weken lang bij me linker wang oog en kaak. Nou begint de rechterkant ook zeer te doen. Help!

 3. Suleika van Zweeden

  Hallo, ik loop sinds 2 maanden met kaakproblemen links. Het begon met oorpijn en werd toen zo erg dat ik ’s avonds mijn tanden niet meer op elkaar kan zetten. Ook straalt het door naar mijn nek en achterhoofd. Ben naar de kaakchirurg verwezen en deze stuurde me weer door naar een oro faciale fysio. Ondanks oefeningen van hem, heb ik nu al twee maanden op en af last. Ik heb al sinds mijn dertigste artrose in mijn nek en nu ook last van discusbulging. Ik ben ook bekend met hypermobiliteit en bechterew. Ook ga ik om de drie weken naar een osteopaat die mijn nekspieren losmaakt. Hij raad me af om naar een chiropractor te gaan omdat zij “kraken” en dit is niet goed voor een nek met dergelijke klachten. Toch twijfel ik.. Kunnen jullie me advies geven, want mijn nek en kaakklachten worden steeds erger. Alvast bedankt

  1. Beste Suleika,
   Wat vervelend voor je dat je zoveel klachten hebt.
   We helpen heel vaak mensen met nekklachten en soms ook in combinatie met kaakklachten. Het ‘kraken’ oftewel manipuleren is een techniek die we goed beheersen, maar we gebruiken ook heel veel andere technieken zoals mobilisaties/ losmaken etc. Ik ‘kraak’ zeker niet iedereen, dat is een verkeerde opvatting van sommige mensen. De keuzes die we maken zijn per patiënt, per klacht verschillend. Dus ik denk dat je heel goed chiropractie kan proberen! Dan kunnen we kijken welke technieken goed bij jou en je klacht passen.

 4. Nancy Van Roy

  Hallo

  Ik zit met al een 3 tal weken met een tintelend gevoel bovenop mijn neus ..naast neus thv sinussen…gisteren langs geweest bij nko arts …8 juli ct scan sinussen .stel mij de vraag of dit van mijn nek of kaak kan komen ?gr

  1. Tamar Bakker

   Beste Nancy,

   Het lijkt me verstandig dat je de CT-scan afwacht. Ik heb niet veel informatie nu, maar het beeld past niet direct bij een klacht vanuit de nek of kaak.
   Veel succes!

   1. Beste Tamar ,

    Bedankt alvast voor de feedback , ct scan was in orde , niks op te zien , ondertussen ook bij de neuroloog geweest , testen waren ok , ze denkt dat er een zenuw werd geprikkeld door een erge verkoudheid die gepasseerd is en dat zou nog enkele weken kunnen duren vooraleer die hersteld is …
    groetjes
    Nancy

    1. Ik heb ook sinds een verkoudheid tintelingen in mijn oor en af en toe bij mijn oog en kaak. Kaak voelt ook stijf aan.
     Ik loop ook wel bij de chiropraktor, en dan wordt mijn lichaam gekraakt. heb nu ook al weken last van mijn nekspier. Morgen naar de dokter, kan ook iets te maken hebben met mijn holtes. De afspraak met de fysio is ook al gemaakt

   2. Hallo,
    Bij mij is alles begonnen 2 jaar geleden. Eerst dacht ik dat er iets aan mijn tand was, maar niks te zien bij de tandarts. Dan naar de MKA gestuurd was ook niet echt iets te zien op de foto’s maar pijn werd alleen erger liep van juist onder mijn oor naar mijn
    Neus. Dan naar neus keel en oor arts geweest die wilde zelfs niet kijken konden niks doen dus stuurden ze mijn naar een neuroloog waar ik nu al een jaar elke maand zit. Hij noemt dit aangezichtspijn
    En krijg pillen en elke keer een spuit in mijn gewricht. Nu 3 weken geleden werd het nog erger kan mijn nek niet meer bewegen. Spieren in nek en schouder kunnen niet meer ontspannen. De kinesist heeft ze al 2 keer los geprikt maar helpt niets. Ik weet niet meer goed wat te doen want altijd die pijn hebben is niet dragelijk. Wat ik zelf ook raar vond is dat ze in die 2 jaar nog nooit bloed hebben gestoken dat er iets anders aan de hand is. Zou jij mij iemand kunnen aanraden die mij kan helpen? Groetjes Daisy

    1. Beste Daisy,
     Wat vervelend, het is al een heel traject begrijp ik. Afhankelijk van je woonplaats kan ik je adviseren om contact op te nemen met een lokale chiropractor om te zien of hij / zij wat kan doen voor je nekklachten. Mocht je toch graag willen weten of ze iets afwijkends kunnen vinden in je bloed is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken.
     Veel succes en sterkte!

 5. Beste Tamar,

  Ik loop al sinds begin dit jaar rond met soort van hoofdpijn aan alleen de rechterkant van mijn gezicht. Ook heb ik het gevoel dat mijn ooglid wat hangt (fysiek niet zichtbaar) en soms druk op mijn slaap. Verder heb ik ook last van mijn rechter schouder en mijn nek. Deze klachten verdwijnen soms voor een paar dagen/weken.

  Wat zou dit kunnen zijn en wat zou een oplossing kunnen zijn?

  Bijvoorbaat dank!

  Gr. Ferdinand

  1. Beste Ferdinand, ik herken dit. Weet u al meer wat dit kan zijn?
   Vriendelijke groeten ursula

   1. Beste Ferdinand en Ursula,

    Hebben jullie al meer duidelijkheid over een oorzaak van de klachten? Mochten jullie dit nog niet hebben dan kan ik adviseren om een afspraak te plannen. Door een uitgebreid onderzoek te doen kunnen we misschien de oorzaak achterhalen.
    Succes!

 6. Beste,
  Ik heb al een jaar last van druk op oren door mijn kaken, heb splint gekregen ( helpt niet) ben naar de verschillende fysiotherapeuten geweest inclusief kaakfysio maar nog steeds de druk is niet weg. Heb ook Botox gedaan om kaakklemmen te verminderen maar de druk op mijn oren blijft, mijn vraag is: is dat ooit wel te genezen? Wordt er langzamerhand wel gek van, elke dag gevoel hebben alsof mijn oren vol zitten. En nu sinds meer dan half jaar heb ik last van licht gevoel in mijn hoofd, het is 24/7 aanwezig, sommige dagen meer en sommige minder maar het is er altijd. Alle onderzoeken gedaan ( evenwichtsonderzoek, bloedonderzoek) maar niemand weet wat het kan zijn, ik ga nu ook naar een ademhalingstherapeut en dit helpt ook niet. Denkt u dat u mij kan helpen?

  Alvast bedankt!

  1. Beste Amina,

   Wat vervelend dat je zoveel klachten hebt.
   Ik kan je adviseren om contact met ons op te nemen, dan kan er een gedegen onderzoek plaatsvinden zodat we kunnen beoordelen of we deze klacht kunnen behandelen. Je kunt hiervoor een afspraak maken voor een vrijblijvende rug- en nekanalyse. Dit kan telefonisch via 020-7009343 of via deze link: https://www.salvedo.nl/afspraak-maken/

  2. Hallo Amina, ik herken je klachten heel goed! Ik raad je aan om opzoek te gaan naar een gnatholoog, echt, die kan je helpen. Zoek ook naar eens op YouTube naar ‘DTR treatment’. Sterkte en succes!

  3. Beste,
   Ik zit met het zelfde probleem.
   Bent u nu reeds geholpen?
   Kunt u mij tips geven.
   Groeten .

 7. Ik heb sinds lange tijd last van een krampachtige gevoel in de nek en linker kaak.
  Spanning is de grote oorzaak.
  Ik ben woonachtig in Capelle a/d IJssel.
  Hebben jullie in de buurt een vestiging bijvoorbeeld in Rotterdam.
  Gr

   1. Ik heb al 26 jaar kaak en rug problemen sinds paar dagen heb ik last van me nek en heb een komende en gaande pijn in mijn hele tandvlees onder als boven die gaat door na me kaak en nek soort zenuwpijn wat raadt u aan komt het bekend voor heb niks erover kunnen vinden en is geen kiespijn ofzo ma voelt aan alsof me tandvlees al me kiezen aan me rechtergebit los laat groetjes

    1. Beste Sedef,
     We behandelen dagelijks mensen met rug en nekklachten. Dus daar kunt u zeker voor bij ons terecht! De klacht zoals u beschrijft betreffende het tandvlees herken ik niet direct. Bent u bij een tandarts geweest? Het kan zijn dat dit komt door uitstraling, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

    2. Beste Sedef, is het ondertussen al verholpen? Ik herken namelijk dezelfde klachten in het tandvlees, maar niemand snapt wat ik bedoel, zwaar frustrerend.

  1. Bert, zoek een gnatholoog in de buurt. En zoek ook eens op YouTube naar ‘DTR treatment’. Wellicht dat je jezelf erin herkent.

 8. hallo ik heb tijden het kauwen ook knaken geluid is heel verveled is allang aan de gang wat kan het zijn ben beneuwd

  1. Beste Saia,
   Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het beste is om een afspraak in te plannen zodat we dit kunnen onderzoeken.

   Met vriendelijke groet,

   Tamar Bakker

 9. Hallo, ik heb sinds een paar weken trillingen en stijf gevoel in mijn gezicht.
  Ook het gevoel dat mijn luchtpijp wordt verdrukt.
  En vandaag een rode plek op mijn nek.
  Kan dit gewoon aan mijn nekspieren liggen?

  1. Hoi Danielle, het zou mogelijk een relatie met de nek kunnen hebben maar daarvoor is eerst een onderzoek nodig.
   Misschien is het goed om eerst even contact te hebben met uw huisarts en als er verder geen andere oorzaken zijn (denk aan ontsteking) dan kan je contact opnemen voor een afspraak.

 10. De dokter kan de diagnose tellen op grond van het verhaal van de patiënt dat heel typisch is. Gewone pijnstillers zoals https://onlineapotheek.co/pijnstillers/ hebben weinig effect. De pijn kan wel worden onderdrukt met carbamazepine. Dat is geen pijnstiller, maar een middel tegen epilepsie dat de zenuwactiviteit afremt. Is het effect daarvan onvoldoende of zijn er teveel bijwerkingen, dan kan men het ganglion van Gasser beschadigen door het kortdurend te verwarmen (medische term: termo-ablatie) . Dat doet men door die knoop aan te prikken met een naald en daar kortdurend een stroompje op te zetten. De resultaten van deze behandeling zijn over het algemeen goed, maar niet altijd blijvend. Soms moet de behandeling dan ook later herhaald worden.

 11. Ik heb al weken last van mijn mond en tong. Huisarts geweest zag alleen dat zwellichaampjes beetje waren opgezet op zijkant tong. Naar de tandarts geweest die heeft een kies iets minder scherp gemaakt. Nu was het even verlicht dacht ik maar helaas wordt het alsmaar erger lijkt. Moet wel naar de kaakchirurg aangezien aan dr linkerkant ook een wortel ontsteking zit dit via het tandvlees eruit komt. Ik heb een stijve nek en links is het ook echt een beetje opgezet. Mijn tong voelt ruw aan en pijnlijk. Kan het door stress, spierspanning en of de ontsteking komen. Maak mij best zorgen voelt ten eerste niet fijn althans heb echt heel erg last. Zelf het idee het door spanning komt. De laatste weken ook een stress periode privé. Het bepaald nu wel een beetje de lol zeg maar. Ga vrijdag weer naar de huisarts en naar de masseur. Ben wel benieuwd naar een reactie hierop. Artsen zeggen het niet door de ontsteking komt.. ik denk het een samenloop van alles is. Graag reactie

  1. Tamar Bakker

   Beste Nathie,
   Dat is een heel verhaal. Wat betreft je tong kunnen wij waarschijnlijk niets voor je betekenen.
   Je geeft ook aan klachten in je nek te hebben, mogelijk kunnen we je hierbij wel helpen. Wat ik je kan adviseren is om een gratis oriënterende afspraak te plannen, dit is een kort consult waar we even de tijd hebben om te kijken of je nekklachten mogelijk door ons verholpen kunnen worden.

 12. Hallo ik heb al een paar dagen last van me slaap, nek links en rechts net aan me achterhoofd en gezichtspunt dus echt bij me tandvlees en voorhoofd en bij me kaak en achter me ogen.. wat zou dit kunnen zijn. Ik hoop geen zenuwbeschqdiging heb wel erg last van een druk in me hals tot aan me hoofd vaker laatste tijd bij het opstaan en voelt alsof ik soms geen lucht krijg

  1. Tamar Bakker

   Beste Floor,
   Het klinkt niet direct als een zenuwbeschadiging. De klachten kunnen mogelijk veroorzaakt worden door spanning in je nekgewrichten/ spieren. In een gratis oriënterend gesprek kunnen we je adviseren of behandelingen dmv chiropractie voor jou een goede optie kunnen zijn.

 13. Ik ben 9 februari jl. gevallen in de douche en op mijn hoofd terecht gekomen. Nu 8 weken verder heb ik nog steeds pijn (inwendig) aan mijn neus en bovenkaak.
  Zal dit op den duur overgaan of is het nodig hier verder naar te laten kijken?

 14. Tamar Bakker

  Hoi Jos,
  Wat vervelend dat u zo hard gevallen bent. Afhankelijk of u klacht verbeterd of niet kunt u hiervoor het beste contact opnemen met uw huisarts.
  Ik wens u veel sterkte!

 15. Aangezichtspijn linkse oog sluit niet goed, nekpijn en achterhoofd, ( zenuw)

  Oogzenuw en tandzenuw, zijn die samenverbonden ??

 16. Beste
  Ik heb een aantal weken hevig zitten kauwen op kauwgom s’avonds, ik heb nu al een 2tal weken hevige pijn in kaakbeen, ik kan mijn tanden niet meer op elkaar zetten nu, ook paar dagen al last van verdoofd gevoel in tong.Dinsdag mag ik sowieso op controle naar tandarts, maar ben wel benieuwd of dit overgaat, want erg vervelend gevoel.

 17. Tamar Bakker

  Beste Mierleke,
  Goed dat u morgen naar de tandarts gaat om het na te laten kijken. Er kunnen tal van oorzaken zijn. Een overbelasting van het kaakgebied is een mogelijkheid, maar er kan natuurlijk ook wat gebeurd zijn met uw tanden waardoor er bijvoorbeeld een zenuw wordt geprikkeld. Mocht het blijken dat de kaak de oorzaak is, dan kan u altijd contact opnemen met onze praktijk.
  Sterkte,

 18. Hallo,

  Ik heb al enkele maanden erg last van een drukkend gevoel in mijn oor,slaap, neuk en nek (alleen linkerkant van mijn hoofd/gezicht. Ik heb al een ct-scan gemaakt om uit te stellen dat het een om een bijholteontstekingen ging en ook de Mri-scan wees niks uit. Ik heb er vooral last van als ik op de kant ga liggen waar ik last hebt en het belemmert mijn dagelijkse leven zodanig dat ik erg bijna gek van wordt. Dutjes zijn verdwenen uit mijn dagritme en ook mijn nachtrust heeft er baat mij. Zo ben ik bij de fysio geweest wat er niet beter op is geworden. Toch vraag ik me af hoe het kan komen dat op de een of ander dag, als iemand die gezond leeft, eet en sport in de 20e leeftijd, zulke klachten kan krijgen? Als jullie hier bekend mee zijn, kunnen jullie me dan aub!! helpen met mijn klachten. Medicijnen en pijnstillers hebben minimale effect!

  1. Tamar Bakker

   Beste Ugur Ulgen,
   De klachten die u beschrijft kan ik niet direct koppelen aan 1 diagnose. Er zijn al wel veel onderzoeken gedaan lees ik en ook daar weten ze niet direct wat de oorzaak is. Mijn advies zou zijn om een afspraak te plannen zodat we kunnen onderzoeken of er aanknopingspunten zijn voor behandeling. Dit kan in een normaal consult of in een gratis 15min oriënterende afspraak waarin we dit kunnen bespreken en bekijken.

 19. Hoi Tamara ,ik heb een kleine maand geleden een flap operatie gehad ,aan mijn onderkaak ,er is 1 implantaat van het kliksysteem verwijderd ,omdat mn kaakbot verdwenen is ,en er zijn ontstekingen weggehaald.
  Nu heb ik aan de andere kant van de onderkaak ,een dof gevoel en pijn aan mn onderkin lijkt soms of het wat dikker is .en als ik bovenkant schouder bij de nek indrukt of masseer doet het pijn .
  Tandarts terug geweest ,niks te zien ,maar toch antibiotica gekregen .
  Huisarts geweest onderzocht ,alles zag er goed uit .
  Maar heb op dit moment wel stress,in verband verhuizing ,kan dat de oorzaak kunnen zijn ?
  Groetjes Lien

  maar toch antibiotica gekregen ,ging wat beter ,gestopt met medicijnen ,komt weer terug huisarts geweest ,niks te zien

  1. Tamar Bakker

   Beste Lien,

   Bedankt voor uw bericht. Mijn advies is om een afspraak in te plannen zodat we u kunnen onderzoeken.

 20. beste,
  ik heb de laatste tijden geen pijn maar ik voel onder mijn rechter kaak , onder de achterste tanden een gespannen spier?ader ?zenuw?
  Links voel ik dit niet.

  Ik heb ook precies druk in mijn rechter oor?

  kan dit iets met de tanden de maken ? of met postuur? of stress?

  mvg

  lotfi

  1. Tamar Bakker

   Beste Lotfi,
   Bedankt voor uw bericht. Het kan zijn dat dit een spier is inderdaad. Probeer na te gaan of uw misschien klemt ’s nachts met de kaken of dat er een andere reden kan zijn. Probeer eventueel voorzichtig deze spier zelf te masseren. Als het niet over gaat of er pijn ontstaat kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk.

 21. Hallo, mijn moeder 66 jaar heeft al een aantal maanden last van nekpijn, meestal gaat dit samen met pijn aan de mond en dat zo naar het oor trekt. Ze zegt dat het precies is dat het in haar mond opzwelt. Ze hebben al bloed getrokken, maar dit was ok. Ze heeft een scan van de nek gehad. Daar zagen ze vooral artrose. Ze heeft al verschillende medicatie gehad, maar momenteel werkt niets. Het rare is dat ze er het meeste last van van heeft als ze gewoon stil zit. Als zij in beweging is of in gezelschap, heeft ze er minder last van. De dokter zegt dat het vooral stress is. Zij en ik zijn beide stresskippen. Maar kan stress deze symptomen geven? Alvast bedankt voor de info? Mvg, Vicky

  1. Tamar Bakker

   Beste Vicky,

   Bedankt voor uw bericht. Het kan zijn dat deze klachten met de nek te maken hebben. Mijn advies is om een afspraak in te plannen, dan kunnen we dit goed onderzoeken.

 22. Ik heb al meer dan een jaar last van een trillende wang in de hoek van mijn mond als ik een beetje spanning heb bijvoorbeeld op de foto gaan. Ik heb ook last van mijn oren en kaken als ik mijn kiezen op elkaar voel ik een enorme druk in mijn oor.

  1. En ik heb al een aantal jaar dat ik met mijn rechter oog minder goed zie als ik moe ben gaat dit oog ook scheel naar binnen.

 23. Hallo.
  Ik heb nu al jaren last van mijn nek. Sinds vorigjaar nu ook van mijn kaken en schouders. Ik heb een bitje tegen klemmen gekregen. Dit is nu al mijn 2de wat de eerste had ik in mijn slaap kapot gebeten.
  De laaste half jaar ben ik niet meer pijn vrij te krijgen. Ik kan pas in januari weer naar fysio .
  Wat kan ik thuis er nog aan doen. Ik ben er zo klaar mee. Deze pijn is vermoeiend

  1. Beste Lucinda,

   Misschien kan je een consult met een chiropractor plannen? Onze praktijk zit in Amstelveen, je bent van harte welkom. Dan kunnen we kijken of je verder kunnen helpen.

 24. Sinds een tijdje heb ik gelukkig niet constant een soort van prikkel,jeuk in mijn gezicht.
  Het bestrijkt het gebied van mijn kaken wangen en soms topje van neus. Vind het erg irritant. Wat kan de oorzaak zijn.

  Bert

 25. Lieve allemaal,
  Ik word hier zo verdrietig van omdat ik bij ieder van jullie de klachten en de pijnen herken. Heb al jaren ook de zelfde klachten.
  Om gek van te worden, bij mij wordt er steeds gezegd dat het spanningen zijn.
  Je voelt je zo onbegrepen in de omgeving.
  Misschien moeten ze maar een keer er meer aandacht aan besteden in de medische wereld…openbaar maken.
  Op moment bij mij onverklaarbare angstige duizelingen erbij.
  Heel veel sterkte voor jullie allemaal.
  Sterkte, warme groet van mij.

  1. Hoi Rietje,

   Wat vervelend dat je deze klachten hebt. Heb je ooit chiropractie geprobeerd? Misschien kunnen we je helpen. Je kan ook een gratis advies gesprek aanvragen van 15minuten. Dan kunnen we gerichter kijken of je kunnen helpen. https://www.salvedo.nl/afspraak-maken/

 26. Janneke van hengel

  Hallo,
  Heb dit nu 2 keer gehad, even duizelig en daarna een soort kramp in mijn onderkaak,zou niet weten wat dit kan zijn

  1. Hoi Silvia,

   Dit is wel heel weinig informatie om een diagnose uit te kunnen stellen. Mijn advies is om, zodra we weer open zijn, een gesprek in te plannen zodat we wat gerichter je verhaal kunnen horen en advies kunnen geven. Dit kan ook een gratis analyse zijn van 15minuten. https://www.salvedo.nl/afspraak-maken/

  1. Heb je er nog steeds last van? Ik wel…ook last van de nek en tintelend oor, komt misschien wel uit de nek, ik heb ook steeds stijve nekspieren. Ik ga naar een osteopaat, die vertelde mij dat druk op de oren ook kunnen ontstaan vanuit de nek. Ik ga pas over een week, zal mij benieuwen.

 27. Hallo ik heb al een.hele tijd last van mijn nek schouderblad links tussen de schouder bladen wat nu door trek naar de buitenkant van mijn linkerlinker borst plus dat mijn linker arm nu zeer doe en tintelt en nu gaan mijn voeten en onderbenen tintelen en branden ik raak hier nu best wel gestresst van wat ook weer heel.naar is wat kan ik hier het beste aan doen

 28. Ben bij een chiropractor maar krijg nu linke zij kant nek bij slikken last net dat ik last van keel heb en dan heb ik niet als ik erop druk op die plek doet het ook zeer en gevoelig

 29. Beste,
  ik heb sinds een paar jaar een raar gevoel in mijn bovenkaak. Vooral rond de hoektanden, maar eigenlijk in de gehele bovenkaak. Het is geen kiespijn en denk ik ook geen kaakpijn, het is eigenlijk niet eens pijn (ik kan verder gewoon alles zonder pijn), maar eerder een zeurend, stijf gevoel. De spanning gaat er even af zodra ik mijn tanden op elkaar klem. Het verschijnt vaak wel samen met nekpijn (en soms hoofdpijn) en begint zodra ik mijn stijve nek begin te voelen. Als ik hoofdpijn krijg, komt dit vaak ook opzetten, maar andersom niet per se. Veel mensen herkennen dit niet. Weet u wat dit kan zijn en of er een link is met mijn nek/hoofd?

  1. Beste Tom,

   Heb je al een keer een onderzoek van je nek bij een chiropractor gehad? Als je klachten blijft houden kan je dit proberen, wij hebben onder andere ook de optie om een oriënterende afspraak van 15min te doen waar geen kosten aan verbonden zitten. Op deze afspraak kunnen we dan kijken of we aanwijzingen vinden dat je nek en kaakklachten gerelateerd zijn. Misschien is dit een goed start punt!

 30. Ruim 3 maanden last van hoofdpijn, tintelingen in schouders armen en vingers, alsof je flink onder stroom staat met daarbij lichte pijn met slikken, en kiespijn aan bovenste achterste kies. Er is een MRI gemaakt ik heb een nekhernia, een uitstulping tussen wervels C6 en C7. Het geeft een gevoel alsof er een grote spijker in je nek is geslagen. Wat is nu wijsheid, laten opereren of toch maar niet. Ik draag sinds kort een nekbrace, type 3. Ik wacht op een oproep om hierover te praten met de chirurgie. Tips zijn altijd welkom.

 31. Hallo,
  Ik heb een raar verhaal, ongeveer 2 maanden geleden heb ik in de nacht ongeveer 4 a 5 uur lang met mijn oogkas op het schedeltje van mijn baby geleund. Hij was in mijn armen in slaap gevallen en ik dus ook, waardoor mijn hoofd wat scheef is gaan liggen. De volgende dag had ik flink last van mijn oogkas en dat oog, na een weekje werd het minder maar met momenten komt het weer opzetten. Ook als ik in de nacht meer op die kant heb geslapen, nu heb ik ook het gevoel dat mijn kaken enorm gespannen zijn vooral aan die kant van mijn ene oog en ik betrap mezelf ook regelmatig dat ik ze echt klem. En daarbij heb ik sinds een aantal weken wat last van mijn slapen aan beide zijden en last van mijn nek. Wat kan in het beste doen. Alvast bedankt en groetjes

 32. Hoi,

  Ik heb af en aan pijn aan mijn gewricht kaak, ook het stuk boven mijn tanden, neus, voorhoofd. Ik merk dat er spanning op mijn kaak zit. Mijn tanden passen na mijn beugel niet meer op elkaar. Ook mijn nek zit vast. Pijn in mijn gezicht is erg vervelend.

  1. Ik herken deze klachten ook! Heel m’n gezicht doet soms pijn of drukkend gevoel, maar geen idee wat het is. Ook mijn oren jeuken er soms van. Soms na een slechte houding en meestal komt het bij mij na blowen.

 33. Ik heb nu al ongeveer 6 maanden een raar (trekkend, verkrampt ) gevoel links in mijn keel, achter in mijn mondholte dat vooral op komt zetten als ik praat, soms straalt de pijn ook naar mijn linker oor. Het begon tegelijk met pijn in mijn linkeroog en minder zicht. Ik heb allerlei onderzoeken gehad bij neurologen en kno artsen, die waren in orde! Voor het oog heb ik een tijdje carbamazepine gekregen en nu is de pijn volledig weg. Ik krijg fysio therapie en ben bij de osteopaat geweest. Ik ben hypermobiel ook in mijn kaak, vooral links is hypermobiel en er is dan soms een sub luxatie, rechts is wat afgesleten en kraakt ook veel. Als ik mijn mond open is er ook een scheefstand. Nu ben ik terecht gekomen bij de kaakchirurg en die zegt dat het zeker door de kaak kan komen, dit vermoede had de fysio ook al. Ze gaven aan dat het kon komen door stress en spanning . Ik heb 2 maanden geleden ook herpes zoster gehad maar dat zich uitte op de zijkant van mijn buik.
  Herkent iemand deze klachten ?

 34. Ik heb al 2 jaar last van me kaak dokter geweest kno enz toen was het speekselklier steentjes leuk maar doe blijf me kaak pijn doen en onder me oog of het echt speekselklier is weet niet telkens rood en warme wang

 35. Ik heb twee nekoperaties gehad fixatie: C3 C4C5C6
  Maar al jaren heb ik een zeurende pijn in de kaakspieren bdz soms links soms rechts, de kaakspieren zijn erg gespannen, ik doe niet aan tandenknarsen, mijn TMD gewricht is ok. Ik verdraag geen antiepeilepsiemiddelen. Bij vooral nat weer is het erger. Ik wordt er soms gek van.Ik kan geen ontstekingsremmers meer nemen voor de nieren, ik heb jaren kine en fasciatherapie gevolgd, het gaat niet weg. Zijn er meer effectieve therapieen? ev in Belgie?
  bedankt op voorhand

 36. Beste Tamar,

  Een vraag , sinds kort ongeveer 2of 3 weken heb ik last van tintelingen op mijn linker nek tot mijn onder kaak. De tintelingen naar onder tot en met boven borst of boven linker arm. Ik heb geen pijn of zo, maar voel ik soms vervelend, af en tiende tintelingen weg en over half uur of 15 minuten weer terug.
  Wat voor symptomen is dat?
  Bedankt,

  Groetjes,
  Eddy.

 37. Maria van der kolk

  Graag u advies,
  Mijn kaak is zo strak dat ik al maanden niet kan eten. De spieren staan chronische strak.
  Ik ervaar enorm veel stress door tinnitus en hyperacusis en heb in mijn gezicht een operatie gehad. Tevens veel kronen in mijn mond wat ik als te strak ervaar.
  Burnout geraakt en een slaapstoornis hierdoor ontwikkeld.
  Ik ben radeloos.
  Graag hulp!

  Hartelijke groet,
  Maria van der Kolk

 38. ik weet het niet goed, heb zelf ook iets aan mijn rechterkant, het bot onder mijn oor, als ik kauw doet mijn ,kaak pijn en rare tintelingen wat kan het zijn

 39. Beste

  Ik heb ook al jaren pijn aan mijn linker kaak onderaan , soms trekt het tot aan m’n oor ook , de dokter zeggen vaak dat het vn de stress is , maar ze geven me dan ontstekings remmmers , maar zoveel beter is het da ni hoor .zelfs nu heb ik er nog last van .Ik weet me geen raad meer .

  Mvg Katrien

 40. Geachte,
  Ik heb nu 2 maanden lang pijn mijn kaak, ik ben bij de tandarts geweest. Daarna bij mijn dokter die heeft mij een cortizone spijt in het gewricht van mijn kaak gezet, ik kan je verzekeren dat ik die avond bijna door de deur uitliep van de pijn. De volgende dag was de pijn wel minder ma na een paar dagen ben ik thuis moeten komen van werken zo een pijn had ik weer. Ben terug naar mijn dokter geweest en hij zegt dat het komt door mijn nek, heb contant geklop en pijn aan mijn tanden en kaak. Is echt vervelend en doet heel erg pijn moet om de 4u een pijnstiller nemen het vermindert een beetje de pijn ma gaat niet weg ik wordt er gek van. Wat kan mij aub helpen?

 41. Ik heb al maanden na het trekken van mijn kies een tintelend gevoel aan mijn oor. Kreeg daarna griep en verstopte holtes.
  Af en toe trekt het weg, maar komt steeds weer terug. Naar de tandarts geweest naar kon niets verontrustend vinden. Ik heb ook bij een Chiropraktor gelopen voor mijn rug, dat is gelukkig beter, maar omdat ze je nek ook kraken heb ik het gevoel dat het vanuit mijn nek komt. De nekspier zit ook steeds vast.. ik ga ook niet meer naar de Chiropraktor omdat ik het gevoel heb dat het erger is geworden sinds ik daar onder behandeling ben geweest. Osteopaat misschien een goed idee? Ik wordt gek van een tintelende oorschelp.

Reacties zijn gesloten.