Kaak- en aangezichtspijn in relatie met de nek

/
Kaak- en aangezichtspijn

Het is heel vervelend om pijn te hebben in het aangezicht of bij de kaak. In onze praktijk, bij Salvedo Health Clinic, zien we deze klachten met regelmaat. Maar wat kun je er tegen doen? Daarvoor is het belangrijk om te weten wat de oorzaak van de pijn is. De pijn kan door verschillende problemen in deze regio veroorzaakt worden.

Belangrijke nekzenuwen bij pijn

Om de oorzaken van de pijn te kunnen verklaren, vergt dat kennis van anatomie. Het gevoel in het gezicht wordt verzorgd door de 5e hersenzenuw, ook wel Nervus Trigeminus genoemd. De zenuw splitst zich in drie takken:

 • De bovenste tak verzorgt het voorhoofd en het oog
 • De middelste tak het middenstuk van het gezicht. Dat wil zeggen: de wang, de neus, inwendig de bovenkaak, het bovengebit en de neusbijholten.
 • En de onderste tak verzorgt het gebied van de onderkaak, het ondergebit, de tong en de kin. De onderste tak verzorgt ook de aansturing van de kauwspieren.

Alle sensibele informatie (het gevoel) van het gezicht gaat naar de zogeheten trigeminus nucleus (soort celkern). De meeste informatie is afkomstig van de 5e hersenzenuw, maar er komt ook informatie vanuit de 7e, 9e en 10e hersenzenuw bij. Deze nucleus loopt door tot in het ruggenmerg, ter hoogte van het bovenste deel van de nek waar connectie gemaakt wordt met de informatie die uit het bovenste deel van de nek komt. Dit gegeven verklaart deels ook de relatie tussen nek en hoofdpijnklachten.

Pijn in het aangezicht kan dus ontstaan als gevolg van  kaak-, holte- en tandproblemen. Maar ook aandoeningen van de zenuw, zoals bij gordelroos in het gezicht en trigeminus neuralgie (aandoening van de 5e hersenzenuw). Het gaat voor nu te ver om op deze aandoeningen in te gaan.

Wel is het belang van problemen in de kaak en nek relevant voor pijn in het aangezicht. Door informatie-uitwisseling die plaatsvindt tussen de zenuwen uit de nek en aangezicht kunnen nekklachten ook mede oorzaak zijn van pijn in het aangezicht en vice versa.

Het kaakgewricht

Het kauworgaan bestaat uit kauwspieren, het kaakgewricht, het gebit en de bijhorende vaat-en zenuwvoorziening. Het kaakgewricht wordt ook wel temporomandibulair gewricht genoemd. Dit gewricht bestaat uit een kom aan de bovenkant en een kom aan de onderkant. Tussen de kom en de kop zit een kraakbeenschijfje, een discus. Net als op andere plaatsen in het lichaam functioneert dit als een schokdemper en zorgt het dat de botten soepel over elkaar heen kunnen bewegen.

Er zijn verschillende oorzaken voor pijn in het kaakgewricht zoals: artrose en TMD.

Wat is TMD?

TMD staat voor Temporomandibulair pijn- en dysfunctiesyndroom. Het is een verzamelnaam voor stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan. Voorkomende klachten bij TMD zijn o.a.: pijn of vermoeidheid van de kauwspieren, het niet goed kunnen openen van de mond, pijn en krakend kaakgewricht. Ook oor-, hoofd-, en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauworgaan.

Er worden verschillende oorzaken genoemd voor TMD: Tanden knarsen, slechte houding, stress, en overmatig kauwgom kauwen. Dus een belangrijke oorzaak bij kaakproblemen is niet genoeg ontspanning van de kaakspieren. Daarnaast speelt spanning in de nek ook een grote rol. Gedeeltelijk door de houding, maar ook door de connectie (zoals hiervoor uitgelegd) tussen gevoelsinformatie uit het gezicht en de nek.

Behandeling van kaak- en aangezichtspijn

De chiropractoren bij Salvedo Health clinic kunnen helpen bij klachten die ontstaan door overbelasting van de kaakspieren en spanning vanuit de nek. De behandeling zal kunnen bestaan uit advies, oefeningen en het behandelen van de spieren en gewrichten die relatie hebben tot de pijn in de kaak. Mogelijk is ook een oefentraject met behulp van een van onze fysiotherapeuten belangrijk, dit zal per persoon worden bekeken en besproken.

The following two tabs change content below.
Tamar Bakker

Tamar Bakker

Tamar Bakker is (sport)chiropractor bij Salvedo Health Clinic. Zij blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen.Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.
Tamar Bakker

Laatste berichten van Tamar Bakker (toon alles)

The following two tabs change content below.
Tamar Bakker

Tamar Bakker

Tamar Bakker is (sport)chiropractor bij Salvedo Health Clinic. Zij blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen.Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.
Tamar Bakker

Laatste berichten van Tamar Bakker (toon alles)

8 reacties op “Kaak- en aangezichtspijn in relatie met de nek”

 1. Conny

  Ik heb last van stijfheid bij mijn linkeroog trekt ook door naar mijn linkeroor en spier links bij nek en keel.

  Beantwoorden
 2. Jeroen

  Hallo ik heb al enkele maanden last van mijn mondholte rechts bij mijn kaak (de binnenkant) ik ben bij doctoren geweest bij de tandarts en de kaakchirurg na weken er achter gekomen met behulp van de Psygoloog dat het door spanning /stress zou komen vanuit mijn nek als ik duw met 2 vingers rechts net onder mijn achterhoofd straalt de pijn opnieuw uit, heb een aantal bezoeken gehad bij de fysiotherapeut de klachten zijn tijdelijk afgenomen maar terug gekomen ik ben blij dat ik weet waar de zeurende klacht vandaan komt maar ik wil er zo ontzettend graag blijvend vanaf zou je me een tip of advies kunnen geven alvast bedankt mvg Jeroen

  Beantwoorden
  • Tamar Bakker
   Tamar Bakker

   Beste Jeroen,
   Wat vervelend dat je al zolang klachten hebt. Ik kan je adviseren om contact op te nemen met ons of een andere chiropractor in je omgeving afhankelijk van je woonplaats. Dan kan er een gedegen onderzoek plaatsvinden en kan er goed advies gegeven worden met betrekking tot behandelingen en/of oefeningen.

   Beantwoorden
 3. Suleika van Zweeden

  Hallo, ik loop sinds 2 maanden met kaakproblemen links. Het begon met oorpijn en werd toen zo erg dat ik ’s avonds mijn tanden niet meer op elkaar kan zetten. Ook straalt het door naar mijn nek en achterhoofd. Ben naar de kaakchirurg verwezen en deze stuurde me weer door naar een oro faciale fysio. Ondanks oefeningen van hem, heb ik nu al twee maanden op en af last. Ik heb al sinds mijn dertigste artrose in mijn nek en nu ook last van discusbulging. Ik ben ook bekend met hypermobiliteit en bechterew. Ook ga ik om de drie weken naar een osteopaat die mijn nekspieren losmaakt. Hij raad me af om naar een chiropractor te gaan omdat zij “kraken” en dit is niet goed voor een nek met dergelijke klachten. Toch twijfel ik.. Kunnen jullie me advies geven, want mijn nek en kaakklachten worden steeds erger. Alvast bedankt

  Beantwoorden
  • Tamar Bakker
   Tamar Bakker

   Beste Suleika,
   Wat vervelend voor je dat je zoveel klachten hebt.
   We helpen heel vaak mensen met nekklachten en soms ook in combinatie met kaakklachten. Het ‘kraken’ oftewel manipuleren is een techniek die we goed beheersen, maar we gebruiken ook heel veel andere technieken zoals mobilisaties/ losmaken etc. Ik ‘kraak’ zeker niet iedereen, dat is een verkeerde opvatting van sommige mensen. De keuzes die we maken zijn per patiënt, per klacht verschillend. Dus ik denk dat je heel goed chiropractie kan proberen! Dan kunnen we kijken welke technieken goed bij jou en je klacht passen.

   Beantwoorden
 4. Nancy Van Roy

  Hallo

  Ik zit met al een 3 tal weken met een tintelend gevoel bovenop mijn neus ..naast neus thv sinussen…gisteren langs geweest bij nko arts …8 juli ct scan sinussen .stel mij de vraag of dit van mijn nek of kaak kan komen ?gr

  Beantwoorden
  • Tamar Bakker
   Tamar Bakker

   Beste Nancy,

   Het lijkt me verstandig dat je de CT-scan afwacht. Ik heb niet veel informatie nu, maar het beeld past niet direct bij een klacht vanuit de nek of kaak.
   Veel succes!

   Beantwoorden
   • Nancy

    Beste Tamar ,

    Bedankt alvast voor de feedback , ct scan was in orde , niks op te zien , ondertussen ook bij de neuroloog geweest , testen waren ok , ze denkt dat er een zenuw werd geprikkeld door een erge verkoudheid die gepasseerd is en dat zou nog enkele weken kunnen duren vooraleer die hersteld is …
    groetjes
    Nancy

    Beantwoorden

Plaats een reactie