Waarom hebben zoveel mensen rugklachten?

/

Wist je dat lage rugklachten al jaren wereldwijd de grootste oorzaak zijn van arbeidsverzuim? (1) Lage rugklachten kunnen door heel veel factoren veroorzaakt worden. Er zijn wel een aantal bewezen factoren (triggers) die van invloed zijn op het ontstaan van rugklachten. Mogelijk kun je met deze tips rugklachten voorkomen, als je klachten hebt maak dan een afspraak met één van onze chiropractoren.

Triggers die de kans op rugklachten vergroten

Langdurige slechte lichaamshouding, overgewicht, stress, roken en weinig beweging vergroten allemaal de kans op rugklachten. Ik zal ze één voor één bespreken:

  • De allerbelangrijkste trigger is lichamelijke belasting zoals lang tillen, langdurig autorijden, slechte (zit)houding en in een slechte houding herhalende bewegingen uitvoeren. Probeer dus regelmatig op te staan en te bewegen. Zorg voor veel afwisseling in de houding, ook tijdens het werken.
  • Verder geeft ook psychische stress zoals tijdsdruk, hoge werkdruk en een onprettige werkomgeving een verhoogde kans op rugklachten. De werkomgeving is niet altijd te beïnvloeden, maar sporten zorgt ervoor dat je kan ontspannen en je lichaam maakt dan een belangrijke stof aan. Dit stofje heet endorfine en zorgt voor een gevoel van welbevinden en geluk, en het werkt ook pijnstillend.
  • Ook roken vergroot de kans op rugklachten (2) , veel mensen weten dit niet. Het roken heeft invloed op de kleine vaatjes in het lichaam en zo ook op die van de onderrug, waardoor er eerder problemen ontstaan. Het verhoogde risico geldt voor zowel mensen die nu roken alsook voor mensen die al gestopt zijn. Hoe eerder je stopt, hoe beter.
  • Verder kan ook overgewicht bijdragen aan de kans dat rugklachten ontstaan. Het blijkt de kans op rugklachten zelfs met 20% te vergroten! (3) Probeer met een actieve levensstijl en een gebalanceerd dieet het gewicht onder controle te krijgen. Mocht dit moeilijk zijn, schakel dan bijvoorbeeld de hulp in van onze diëtiste Kirsten Batavier.
  • Daarnaast zijn er nog andere factoren die van invloed zijn, zoals een inactieve levensstijl, genetische factoren en lichaamsbouw.

De behandeling

Als we naar deze lijst kijken is het al beter te begrijpen waarom zoveel mensen rugklachten ontwikkelen. We zijn afgelopen jaren meer gaan zitten, bewegen minder en ook zijn er steeds meer mensen met overgewicht. Rugklachten zijn niet altijd te voorkomen. De mate van lichaamsbeweging speelt hierbij een grote rol. Mocht je rugklachten hebben, neem dan contact met ons op. Wij zijn als chiropractoren gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van de wervelkolom en het geven van adviezen ter voorkoming van rugklachten.

 

Bronnen

  1. (1) Manchikanti and Hirsch (2015) What can be done about the increasing prevalence of low back pain and associated comorbid factors? Pain management 5 (3)
  2. (2) Rahman Shiri et al (2010) The Association between Smoking and Low Back Pain: A Meta-analysis American journal of medicine vol 123, issue 1, p 87
  3. (3) Nilsen et al. (2011) Physical Exercise, Body Mass Index, and Risk of Chronic Pain in the Low Back and Neck/Shoulders: Longitudinal Data From the Nord-Trøndelag Health Study. American Journal of Epidemiology, June
The following two tabs change content below.

Bob Bonnemayers

Bob Bonnemayers is (sport)chiropractor en directeur van Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

1 gedachte over “Waarom hebben zoveel mensen rugklachten?”

  1. Dereck van Dyck

    Een belangrijk aspect wat ik hier niet terugvind is algemene lichaamshouding ook tijdens het lopen, en de buik. 80% van alle rugklachten komt namelijk uit de buik. In deze tijden van stress staan de membranen die over onze organen liggen vaak erg strak, waardoor we niet goed rechtop kunnen lopen en daardoor rugklachten krijgen. Helaas lopen we in Nederland nog achter en staan vele mooie beroepen als chiropractie en osteopathie te boek als alternatieve geneeswijze en wordt hier dus door veel mensen op neergekeken. Daar zouden wat aan moeten doen, daar zou iedereen veel baat bij hebben!

    Groeten, Dereck van Dyck

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *