Road to Rio deel 2: Mijn rol als chiropractor bij de Paralympische zwemploeg

/

In mijn vorige blog, Road to Rio deel 1, heb ik uitgelegd wat de Paralympische zwemploeg is en hoe de verschillende klassen zijn ingedeeld. Sinds 2011 werk ik met de zwemmers en ben mee geweest naar verschillende WK’s, EK’s en de Paralympische Spelen in Londen. Dit jaar, 2016, bereiden de zwemmers zich voor op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro welke plaats zal vinden in september. Ik schrijf dit blog vanuit Zuid-Afrika waar we 3 weken op trainingsstage zijn en zal proberen uit te leggen wat mijn rol is als chiropractor binnen dit team.

Trainingsweken

De trainingsstages zijn zware trainingsblokken waar het uiterste gevraagd wordt van de sporters. Het trainingskamp is ditmaal in het zonnige Zuid-Afrika. Het klimaat voorkomt dat de spelers bij deze hoge mate van inspanning een griepvirus oppakken en de afstand bereidt ze voor op een langere tijd ver van huis, zodat ze daar aan gewend zijn voordat ze naar de Spelen in Rio gaan. Voor de meeste zwemmers betekent een trainingsstage 16 trainingen per week waarvan 10 zwemtrainingen van 2 uur, 3 krachttrainingen en 3 landtrainingen. Mijn belangrijkste doel tijdens de trainingen is om ervoor te zorgen dat er geen blessures ontstaan en dat de zwemmers fit blijven, zowel tijdens de trainingsstages als tijdens de reguliere trainingsperiodes. Dit doel probeer ik te bereiken door blessures op verschillende (preventieve) vlakken aan te pakken.

Voorkomen van blessures

Allereerst ken ik de zwemmers al erg goed en hebben ze allemaal een individueel preventief programma van mij gekregen. Dit programma focust op de minder sterke punten zoals: mobiliteit, stabiliteit of versterkend. Zodoende is de kans op een blessure al kleiner. Verder behandel ik de sporters ook regelmatig. Alle pijntjes die ze aangeven onderzoek ik en kan ik behandelen, ik check ook regelmatig preventief of alles goed beweegt. Ik merk dat ik door middel van de chiropractische technieken veel verschil kan maken in hoe de zwemmer beweegt. Door de focus op mobiliteit en stabiliteit te leggen zorg ik er voor dat de lichamen van de sporters zo goed mogelijk reageren op de zware inspanningen. Zo draag ik er aan bij dat de sporters optimaal functioneren. Natuurlijk is de kans op blessures dan ook kleiner. Het aantal blessures is sinds 2011 dan ook enorm gedaald.

Road.to.Rio.deel.2

Teamwork

Daarnaast is er veel communicatie tussen mij en de bondscoach. Zo weet de bondscoach wat er speelt en kan hij bepalen of er eventueel wat aangepast wordt in de training. Verder is het ook mijn taak om veel medische zaken te coördineren in samenspraak met de bondscoach. Dit houdt in dat als een zwemmer niet fit is, ziek is of als er andere medische dingen spelen die verder onderzoek nodig lijken te hebben, ik korte lijnen heb met een sportarts en we samen bepalen wat er nodig is om de zwemmer weer fit te krijgen. Ook overleg ik met de voedingsdeskundige en help ik mee als er vragen zijn omtrent de dopingcontrole. Daarnaast help ik, met name tijdens trainingsstages, mee met de krachttraining om zo te zorgen dat de uitvoering van oefeningen goed blijft, ook als vermoeidheid toeslaat.

Kennis voor de paralympische zwemmers

Zo is mijn rol als chiropractor heel divers en kan ik alle aspecten van mijn opleiding gebruiken. Tijdens mijn studie heb ik veel basis medische kennis opgedaan naast vele onderzoekstechnieken en behandelmethodes. Voor mij is de extra dimensie om een lichaam dat eigenlijk uit balans is door bijvoorbeeld een amputatie toch in balans te krijgen, dit vraagt ook regelmatig om creatieve oplossingen. Het is gaaf om alle kennis die ik heb opgedaan nu in te kunnen zetten om straks met een groot, fit team aan de start te kunnen staan op de Paralympische Spelen in Rio.

The following two tabs change content below.

Tamar Bakker

Tamar Bakker is (sport)chiropractor bij Salvedo Health Clinic. Zij blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Laatste berichten van Tamar Bakker (toon alles)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.