8 tips voor actief zitten

/

In de auto, aan een bureau tijdens werk, ’s avonds op de bank voor de televisie, maar ook op school. Ruim 45% van de Nederlanders zit meer dan 7 uur per dag! Een fenomeen dat al langere tijd gezien wordt als ‘het nieuwe roken’. Tijdens het langdurig zitten worden je spieren minimaal gebruikt, waardoor je stofwisseling op pauze wordt gezet. Door deze pauze worden suikers en vetten minder snel opgenomen in het bloed, waardoor het risico op diabetes en hart- en vaatziekten toeneemt.

Wat kun je doen om actiever te zitten? Lees onze tips!

1. Beweeg regelmatig. Loop een stukje naar de koffiemachine of waterkoker, het toilet, of naar je collega. Dit maakt je spieren (en dus je stofwisseling) wakker, waardoor jij je een stuk beter voelt!

2. Zorg dat je onderarmen volledig steunen op het bureau of de armleuning. Hierdoor komt er minder druk op je polsen, waardoor de zenuw in je pols minder geïrriteerd raakt en je spieren geen verhoogde spierspanning krijgen. Ook krijgt het schoudergewricht hierdoor rust, doordat de onderarmen niet met spierkracht omhoog gehouden hoeven worden.

3. Ontspan je schouders. Door je schouders op te trekken wordt de ruimte tussen spieren en zenuwen in je nek kleiner, waardoor er pijnklachten kunnen optreden in de schouder en het nek- en schoudergebied. Daarnaast kan er stijfheid ontstaan in het nek- en schoudergebied, wat mogelijk tot hoofdpijn kan leiden.

4. Wiebel met je vingers, na een langere tijd typen, zodat deze even kunnen ontspannen. Dit voorkomt krampen, verhoogde spierspanning en eventuele tintelingen.

5. Draai af en toe met je nek. Dit voorkomt stijfheid.

6. Zorg voor een goede stoel- en bureauhoogte. Je voeten moeten plat op de grond kunnen staan en je ellebogen moeten op het bureau kunnen rusten zonder dat je daarbij met een bolle rug gaat zitten.

7. Zorg voor goede armleuningen aan je bureaustoel, zodat je af en toe een moment rust kan nemen. Als je een stuk tekst leest, haal dan je handen van de muis en het toetsenbord af om deze te kunnen ontspannen.

8. Zet je rugleuning iets naar achteren, zodat je niet kaarsrecht op je stoel zit. Dit is voor de rug de neutrale houding.

Mocht je ondanks deze tips alsnog last hebben van je rug, nek of schouder, dan sta ik als fysiotherapeut klaar om je te helpen!

The following two tabs change content below.

Ulijn Hopman

Ulijn Hopman is fysiotherapeut bij Salvedo Health Clinic. Zij blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Ulijn Hopman (see all)

The following two tabs change content below.

Ulijn Hopman

Ulijn Hopman is fysiotherapeut bij Salvedo Health Clinic. Zij blogt regelmatig over haar vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Latest posts by Ulijn Hopman (see all)

Een reactie op “8 tips voor actief zitten”

  1. floris

    Allemaal handige tips. Ik was wel bekend met enkele van die tips. Ik zal de andere tips ook uitproberen. Dank je voor het delen. Deze blog zal ik zeker onder mijn collega’s aanraden.

    Reply

Plaats een reactie