Voorste kruisband operatie zoals bij Memphis en Virgil

/

De laatste tijd hoorde ik vaker dat Memphis Depay ons erdoorheen zou gaan slepen dit EK. Het was nog een hele tijd de vraag of hij het EK zou halen, doordat hij geopereerd was aan zijn voorste kruisband. Het hield de voetbalwereld goed bezig. Het EK werd vooruitgeschoven door het bekende corona virus (Ja wat zou een blog in deze tijd zijn zonder het woord corona erin 😉) en nu is hij er weer helemaal fit bij. Echter hebben we nog eenzelfde geval een jaar later. Virgil van Dijk, onze aanvoerder, heeft ook een blessure aan de voorste kruisband. Hij is er nu niet bij en misschien missen we hem nog wel meer als Memphis. Wat is er nodig om na een voorste kruisband operatie weer op het veld te kunnen staan? En wat is het verschil met onze leeuwen en een amateursporter?

Voorste kruisband operatie

Een voorste kruisband operatie is een ingrijpende operatie. Onder narcose wordt de voorste kruisband eerst verwijderd en een nieuwe pees gehaald van de hamstring, knie of quadricepspees. Daarna worden er gaten geboord in het scheenbeen en het dijbeen in de richting van waar de voorste kuisband normaal zit. De gescheurde kruisband wordt daar dan ingebracht en goed vastgezet met schroeven. Deze schroeven worden daarna door het bot opgenomen. Zo ontstaat er een nieuwe kruisband op, zo goed als, dezelfde plaats als waar hij daarvoor zat.

Revalideren

Laat voorop staan dat elk geval uniek is, maar de revalidatie na operatie van een voorste kruisband duurt meestal 9 tot 12 maanden. Dit laat meteen zien waarom Virgil niet op tijd fit was voor het EK 2021. De revalidatie duurt zo lang omdat de bloedvaatjes opnieuw naar de nieuwe kruisband toegroeien en het peesweefsel welke gebruikt wordt bij de operatie anders is als die van een kruisband. In 9 tot 12 maanden veranderd de pees grotendeels naar weefsel van een gewrichtsband. Dit weefsel is veel sterker dan dat van de pees. Een sterke en stabiele knie met goede coördinatie kan zelfs zonder kruisband goed functioneren. Zelfs tijdens het sporten. Dit is ook vaak de rede dat voetballers eerder terugkeren op het sportveld.
Topsporters hebben door de intensieve training al snel een sterke en goed getrainde knie. Dit zorgt ervoor dat ze sneller terugkeren naar het sportveld dan 9 maanden.

Topsporter vs amateursporter

Virgil en Memphis hebben door hun dagelijkse trainingen voor de blessure een voorsprong aangezien hun knieën al veel sterker zijn als de meeste amateursporter. Ook zijn zij de gehele dag bezig met hun revalidatie. Terwijl een amateursporter revalideert naast zijn werk of studie. Meestal met een frequentie van twee keer in de week fysiotherapie en oefeningen voor thuis. De intensiteit bij een topvoetballer is dus een stuk groter. Dit maakt in kracht, stabiliteit en coördinatie een groot verschil, maar hun peesweefsel wordt door de extra trainingen niet sneller omgezet in weefsel van een gewrichtsband. Hun knie is dus sterker en zoals eerder beschreven kan je dan weer sporten, maar bij onverwachte bewegingen kan zijn nieuwe voorste kruisband nog steeds de druk niet aan.

Kans op het opnieuw scheuren van een voorste kruisband

Het was waarschijnlijk dus mogelijk dat Virgil mee kon doen dit EK, maar wel met een vergrote kans op opnieuw scheuren en weer opnieuw moeten revalideren. Het is dus de vraag of de medische staf van Oranje, Liverpool, de coach en Virgil zelf dit risico willen nemen.
Er zijn voorbeelden van spelers die veel sneller terugkeren en dit gaat ook vaak goed, maar de kans blijft bestaan dat de kruisband opnieuw scheurt.

Conclusie

Het is dus niet verstandig om sporten te hervatten voordat de kruisband in 9 tot 12 maanden weer helemaal is omgezet in het juiste weefsel. Het kan wel, maar dit risico moeten jezelf afwegen.

Vind je dit interessant en wil je weten hoe een voorste kruisband operatie eruitziet, zoek dan een filmpje op internet. Hier laten ze heel duidelijk zien wat er precies gebeurt.

Heb jij je voorste kruisband gescheurd en of ben je al geopereerd? Maak dan een afspraak met één van onze fysiotherapeuten. Wij hebben veel ervaring in het optimaal begeleiden van je revalidatie.

 

The following two tabs change content below.
Avatar foto

Bob Bonnemayers

Bob Bonnemayers is (sport)chiropractor en directeur van Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *