Wat gebeurt er als we groeien?

/
Wat gebeurt er als we groeien. De ontwikkeling van ons bewegingsapparaat

Als we geboren worden zijn we gemiddeld zo rond de 50 cm lang. Wanneer we zijn uitgegroeid is daar nog zo’n 115 cm of meer bijgekomen. Het lijkt allemaal heel normaal en gelukkig is dat in de meeste gevallen ook zo, maar er spelen tijdens de groei allerlei ingewikkelde processen af waarbij veel factoren betrokken zijn. Denk daarbij aan hormonen, eiwitten, je voeding, de hoeveelheid beweging, maar ook ziektes die de groei kunnen tegenwerken.

De groei van je botten

Aan het uiteinde van een bot zit een soort schijfje van niet-verkalkt kraakbeen, dit is de groeischijf.
Doordat de kraakbeencellen zich vermeerderen groeit het bot en worden kinderen in de groei weer een beetje langer. Als we ouder worden wordt uiteindelijk al het kraakbeen omgezet in bot en groeien we niet meer verder.
Op een röntgenfoto zie je ook dat bij kinderen de vingerkootjes ver van elkaar afliggen (door het ‘nog-niet-verbeende-kraakbeen’) terwijl dat bij volwassenen aan elkaar zit. Hoewel de groeischijven zijn verbeend is het bot in het volwassen leven ook erg ‘dynamisch’. Het bot wordt steeds opnieuw afgebroken en ook weer aangemaakt, je hele leven door. Bot aanmaak wordt gestimuleerd door het hormoon oestrogeen, dit zorgt er bij vrouwen voor dat na de overgang de botsterkte ook wat sneller afneemt. Dit kan leiden tot osteoporose.

Hormonen

Groeihormoon is belangrijk voor de groei. Dit wordt gemaakt in de hypofyse, een klier in je hersenen. Het hormoon stimuleert de lengtegroei door in te werken op de groeischijven. Groeihormoon wordt niet gelijkmatig in je lichaam afgegeven maar juist als een soort uitbarsting. Wanneer je overdag stil zit wordt er maar weinig afgegeven en 2 uur na het inslapen komt het volop in je lichaam. Verder heeft o.a. lichaamsbeweging ook een positieve invloed op de afgifte.

Naast groeihormoon zijn schildklierhormonen en geslachtshormonen (testosteron en oestrogeen) belangrijk voor de groei. Geslachtshormonen zorgen voor de snelle groei in de puberteit, tot wel 12 cm per jaar!

Ook voor volwassenen heeft groeihormoon nog een aantal belangrijke functies. Het is belangrijk voor het spierstelsel, botdichtheid, lichaamsstofwisseling en ook voor ons welbevinden.

Wat is groeipijn?

De meningen verschillen sterk over de oorzaak van ‘groeipijn’. Het is in ieder geval een pijn die vaak ‘s nachts door kinderen of pubers gevoeld wordt en komt voor aan beide kanten van het lichaam. Een theorie is dat dit komt doordat kinderen ‘s nachts vaak groeien en dat spieren en pezen hierdoor meer rek krijgen wat pijn geeft. Zoals al eerder uitgelegd groeien we niet iedere dag evenveel en kan de pijn dus ook de ene nacht wel aanwezig zijn en de volgende nacht niet. Het is ieder geval niet alarmerend, probeer als ouder zijnde eventueel wat massage te geven of wat te koelen op de pijnlijke plek. Neem bij aanhoudende pijn wel contact op met een zorgverlener.

Chiropractie voor kinderen in de groei

Zoals je nu waarschijnlijk begrijpt gebeurt er enorm veel in je lijf tijdens de jeugd, en dan hebben we het hier alleen kort over de groei gehad van je botten. Je spieren moeten in het zelfde tempo langer worden en dat zorgt ervoor dat je wat minder gecoördineerd kan bewegen. Dit zie je vooral in de pubertijd, want dan groei je ook het meest.
Het is belangrijk dat de jeugd veel in beweging is want daardoor kan het lichaam zich ook het beste aanpassen aan alle veranderingen en train je de motoriek. Daarnaast is het ook belangrijk dat je op een goede manier beweegt.

Hierbij kan chiropractie helpen. Door te zorgen dat gewrichten zo goed mogelijk kunnen bewegen wordt de aansturing van de spieren ook verbeterd, hierdoor kan je groei optimaliseren en ook blessures voorkomen. Door gericht probleem gebieden aan te pakken, te adviseren en eventueel oefeningen mee te geven hopen we dat de jeugd pijn vrij kan bewegen en blessures afnemen want dan is sporten extra leuk!

Voorbeelden van klachten waarbij chiropractie kan helpen

Hoofdpijn, nek- en rugklachten, patella-femoraal pijnsyndroom en andere knieklachten, schouderpijn, blessure preventie en nog veel meer. Ik werk zelf regelmatig met kinderen en jeugd. Na een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek wordt er een plan gemaakt die specifiek is voor het kind/jong volwassene. We werken onder andere nauw samen met fysiotherapeuten en kunnen daarom zorg op maat bieden.
Mocht je vragen hierover hebben neem dan contact met ons op.

The following two tabs change content below.

Bob Bonnemayers

Bob Bonnemayers is (sport)chiropractor en directeur van Salvedo Health Clinic. Hij blogt regelmatig over zijn vak en gezondheid in het algemeen. Vragen of suggesties? Laat een bericht achter.

2 gedachten over “Wat gebeurt er als we groeien?”

  1. hoi ik ben vanaf me 9 jarige groeide ik veel te traag hoe komt dat vroeger was ik groot voor me leeftijd nu niet en toen ik 16 was was ik 165,7 ik zou wat cm bij kunnen groeien maar ik merk er niks van

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *